Potrivit unor surse diplomatice, notificarea facuta de Comitetul Operatorilor de Aviatie (Airline Operators Committee – AOC) din Istanbul a fost transmisa recent, in urma unei sesizari a Directiei Generale de Politie din cadrul Ministerului turc de Interne privind "posibilitatea unor atacuri teroriste asupra unor organizatii internationale care opereaza in Turcia".

Aceasta sesizare survine unei note de informare venite din partea Autoritatii de Securitate a Aeroportului Ataturk privind un posibil atentat asupra oricarei aeronave care efectueaza curse Bucuresti-Istanbul. Printre operatorii de zbor care au curse spre Istanbul se afla si Compania TAROM.

Amenintare reala cu bomba

Pe 25 iulie, la ora 19.05, Politia din Istanbul a primit un denunt din partea unui barbat care avertiza ca "avionul care vine de la Bucuresti si aterizeaza pe Aeroportul Ataturk din Istanbul va exploda la aterizarea pe pista si ca persoana care va detona bomba locuieste in zona Bayrampasa si este sora lui Mervan Balkan sau este sotia acestuia, Leyla Balkan".

Potrivit notificarii Politiei din capitala Turciei, "denuntatorul a spus ca a auzit convorbirea dintre cei doi, care isi vorbeau in limba rusa". Cel mai important lucru privind acest denunt este ca acesta este semnat, deci nu este unul anonim, care nu poate fi luat total in serios.

Aceasta sesizare a stat la baza masurilor severe de securitate luate de autoritatile turce, de responsabilii aviatiei civile si a celorlalti operatori de zbor care au curse spre Istanbul, printre care si TAROM.

Avertizarea politiei turce

Aceste masuri de securitate suplimentare au fost luate de Compania TAROM incepand cu 26 iulie. Din fericire, nici un avion nu a mai explodat, iar nivelul de paza si protectie a zborurilor a fost scazut.

Cu toate acestea, la Istanbul, amenintarile si alarmele pentru producerea unor atentate au continuat in aceeasi masura. Din aceasta cauza, recent, Directia Generala de Politie din Ministerul turc de Interne a atras atentia autoritatilor aeriene de la Istanbul asupra unor iminente atentate teroriste.

In aceste conditii, Comitetul Operatorilor de Aviatie (AOC) Istanbul, condus de British Airways, a transmis aceasta avertizare tuturor companiilor aeriene care efectueaza curse catre capitala Turciei. Printre acestea, se afla si Compania Tarom.

AOC solicita sa fie dispuse masuri suplimentare de securitate care constau in verificarea pachetelor, gentilor, a pasagerilor si a persoanelor suspecte, precum si a autovehiculelor si avioanelor. In notificarea AOC, transmisa si Companiei TAROM, sunt detaliate, in cadrul unor anexe, toate procedurile ce trebuie urmate in toate cazurile enumerate mai sus.

In urma acestei notificari, dar tinand cont si de amenintarea cu bomba din 25 iulie, autoritatile aeriene romane vor spori masurile de securitate pe toate cursele care aterizeaza pe Aeroportul Ataturk din Istanbul. Riscul producerii unui atentat nu poate fi ignorat, date fiind conditiile actuale din Turcia si numeroasele amenintari cu bomba.