"Cererea de locuinte in continua crestere ridica preturile apartamentelor ceausiste la cote aberante."

Apartamentele, tot mai scumpe

Scumpirea apartamentelor de bloc a avut loc in ciuda previziunilor de la inceputul acestui an, cand, dupa introducerea conditiilor mai restrictive de acordare a creditelor bancare, analistii pietei imobiliare anticipau o stagnare sau chiar o reducere a pretului acestora.

La acea data se vehiculau procente de ieftinire a pretului apartamentelor situate in zonele mai marginase ale Capitalei chiar si de 40%.

Oferta restransa de pe piata a fost principalul motiv al scumpirii apartamentelor, cu peste 15%. "Cresterea pretului apartamentelor se inscrie in previziunile noastre de 15%", ne-a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Pe de alta parte, reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca se asteapta la o scumpire semnificativa a apartamentelor, de 5-10% pana la finele anului, cu atat mai mult cu cat toamna se manifesta in mod traditional o crestere a cererii de apartamente.

La concurenta cu vilele

Astfel, un apartament cu doua camere situat intr-o zona "muncitoreasca" a Bucurestiului, precum Berceni sau Militari, nu poate fi cumparat acum sub 22.000 de euro, pret in care nu va puteti astepta la imbunatatiri sau la o locatie cat de cat stradala.

In zona Tineretului, cu aceiasi bani va puteti achizitiona o garsoniera cu imbunatatiri, in timp ce pentru un apartament cu doua camere trebuie sa scoateti din buzunar peste 30.000 de euro, fara imbunatatiri. La trei camere, pretul sare fara greutate de 35.000 de euro.

In Titan, pretul apartamentelor cu doua camere variaza, in functie de amplasare si imbunatatiri, de la 20.000 la 32.000 de euro. Pentru trei camere trebuie sa achitati intre 32.000 si 39.000 de euro, iar pentru o garsoniera "decenta" peste 16.000 euro. Puteti deveni proprietarul unui apartament de doua camere in Lacul Tei contra unor sume care depasesc 24.000-31.

000 de euro si nici in Crangasi pretul nu coboara sub acest nivel. In schimb, pretul apartamentelor situate pe marile bulevarde se mentine aproximativ la acelasi nivel, datorita concurentei de pe acest segment de piata, venita din partea constructorilor de vile.

Cresteri spectaculoase la terenuri

Cresteri mai spectaculoase sunt asteptate sa se produca la terenurile aflate la marginea Bucurestiului, care s-au scumpit deja cu peste 20% de la inceputul anului. Agentii imobiliari sunt rezervati in a face previziuni cu privire la nivelul cresterii pretului terenurilor in urmatoarele luni, insa unii specialisti afirma ca acesta s-ar putea majora cu inca 50% fata de nivelul actual.

Chiar daca previziunile privind pretul terenurilor destinate constructiei de locuinte nu se inscriu in categoria cresterilor spectaculoase, oficialul ARAI declara ca "2004 si 2005 vor fi anii tranzactiilor cu terenuri".