Este un proiect pe care il vom inainta Guvernului chiar saptamana aceasta. Caravanele mobile vor strabate periodic zonele rurale oferind populatiei servicii medicale gratuite", a precizat ministrul.

"Caravanele medicale" vor fi trailere echipate cu aparatura de ultima generatie care sa permita, spre exemplu, investigatii medicale pentru prevenirea bolilor pulmonare, a cancerului de col uterin precum si efectuarea unor analize medicale de baza.

Laboratoarele mobile - "10 - 15 la numar", potrivit lui Branzan - vor fi functionale incepand de anul viitor, investitia necesitand aproximativ 10 milioane de dolari. "Aceste caravane sunt necesare, mai ales ca populatia din mediul rural evita, de cele mai multe ori, sa ajunga in orase pentru analizele medicale periodice.

Setul de analize efectuat de aceste laboratoare la fata locului este complex, rezultatele se dau imediat, populatia fiind astfel informata asupra starii sale de sanatate", a apreciat ministrul. "Un obiectiv secundar al acestor laboratoare este acela de a recolta sange. Donarea de sange este un act benevol, iar populatia va fi informata ca atare", a adaugat ministrul.