In ultima vreme au avut loc negocieri intre cele doua formatiuni. Ideea fuziunii aparuse inca de pe vremea cand presedintele PNTCD era Victor Ciorbea. La vremea aceea intre Emil Constantinescu si liderul taranist nu s-a putut ajunge la nici o intelegere.

Dupa mesajul adresat de presedintele taranistilor, Gheorghe Ciuhandu, ca PNTCD este pregatit sa se aseze la masa negocierilor fara conditii prealabile si asta pentru ca unificarea fortelor crestin democratice sa aiba sorti de izbanda, prima reactie vizibila vine din partea Actiunii Populare.

Presedintele acesteia, Emil Constantinescu pare dispus la un dialog serios cu PNTCD , mai ales ca insusi liderul acestuia a anuntat ca baza de plecare in proiectul de unificare fuziunea celor doua partide.

Emil Constantinescu pare dispus la un dialog serios cu PNTCD

La mai putin de trei luni pana la alegerile parlementare si prezidentiale, liderul taranistilor, Gheorghe Ciuhandu considera ca s-au facut prea putine progrese in procesul de unificare si spune ca nu se mai poate intarzia nici o zi.

Fuziunea cu partidul fostului presedinte Emil Constantinescu este prima pe lista de urgente a noii echipe aflate la conducerea PNTCD.

Emil Constantinescu se declara si el dispus sa vorbeasca de o posibila fuziune, chiar daca ea ar putea insemna sa-si piarda functia de presedinte.

Piedici in calea fuziunii

Graba cu care se incearca acum refacerea polului crestin democrat ar putea avea drept miza un castig la parlamentare.

La prima si de altfel si ultima mare intalnire dintre 7 formatiuni crestin democrate nu s-au facut insa progrese substantiale.

S-au constatat atunci diferente majore de opinii si interese. S-a spus chiar ca pana la alegeri este o perioada foarte scurta si este putin probabil ca o fuziune sa poata avea loc.

Insusi presedintele PNTCD avea sa recunosaca faptul ca sunt bariere impuse de orgolii si pretentii peste care cu greu se poate trece.

Unul dintre obstacole ar fi si acela ca noii lideri taranisti sustineau ca unificarea partidelor crestin-democrate nu ar putea avea loc decat cu PNTCD in capul mesei de negocieri.

Candidatura lui Emil Constantinescu la presedintie

Conducerea PNTCD nu a decis inca in privinta candidatului la presedintie, dar se va pronunta "cat de curand", a declarat Gheorghe Ciuhandu, mentionand ca “personal” nu a luat in calcul candidatura lui Emil Constantinescu, in eventualitatea fuziunii cu Actiunea Populara.

Gheorghe Ciuhandu a precizat ca s-au purtat si se poarta discutii cu diverse personalitati pentru ca PNTCD sa prezinte un candidat “cat mai bun” si a confirmat discutarea, in Biroul National de Conducere, a variantei Ion Caramitru, cu precizarea ca nu s-a luat nici o decizie.

Intrebat ce opinie are, Ion Caramitru a spus ca fata de un asemenea subiect “tacerea este de aur”, dar a tinut sa adauge ca sansa PNTCD de a avea succes la alegeri depinde si de candidatul la presedintie, respectiv de pozitia sa in dialogul cu cei trei candidati deja anuntati, Adrian Nastase, CV Tudor si Theodor Stolojan.

Liderii PNTCD au desemnat o echipa de negociere, prezidata de Gheorghe Ciuhandu pentru a realiza reunificarea crestin-democrata, discutiile urmand a fi purtate in primul rand cu Actiunea Populara.

Din echipa mai fac parte Andrei Dimitriu, Cornel Boiangiu, Viorel Sasca, Virgil Petrescu si Zoe Radulescu.