Analistii prestigioasei bancii de investitii Merrill Lynch au ajuns la concluzia ca unul dintre factorii ce au contribuit la cresterea pretului petrolului in ultima perioada de timp este acela ca guvernul de la Beijing importa mult mai mult titei decit ar avea nevoie, surplusul fiind utilizat pentru constituirea de stocuri, relateaza cotidianul “The Times”.

Potrivit analizei Merril Lynch, China importa de doua ori mai mult titei si alte produse petroliere decit este cererea actuala pe piata interna.

Cresterea economica inregistrata in China in ultimii doi ani a permis acestei tari sa depaseasca Japonia, pentru a deveni al doilea mare consumator de titei din lume, cu 6,3 milioane de barili pe zi.

Cu toate acestea, comparind datele privind situatia economica a Chinei si cele privind importul de petrol pe anul in curs, Michael Rothman, analist al bancii pe probleme de energie, Beijingul a cumparat cantitati masive care nu oglindesc consumul real de titei de catre centralele electrice sau de catre posesorii de autoturisme din China.

“Pare a fi vorba de un fenomen de stocare a produselor petroliere, iar atunci cind va inceta, vom asista si la o scadere vizibila a preturilor, undeva sub 30 de dolari pentru un baril,” a comentat Rothman.

In ultimele citeva zile, pretul petrolului a mai scazut, oscilind in jurul valorii de 42 dolari per baril, insa analistii avertizeaza ca sint slabe sperante ca acesta sa coboare spre 30 dolari prea curind, in afara presupuselor speculatii chineze cotatiile fiind influentate si de alti factori politico-economici.

Tendinta ascendenta a pretului petrolului a fost motivata in primul rind de cresterea cererii, in special din tarile Asiei. Potrivit expertilor, cererea sporita de petrol din partea Chinei reprezinta aproximativ o treime din totalul solicitarilor suplimentare aparute pe piata in ultimul an.

In afara apetitului de nestavilit al Beijingului, cereri tot mai mari de petrol apar si din partea Indiei, acuzata si ea ca ar face stocuri.

Rusii calmeaza jocul

Problema petrolului a fost unul dintre principalele subiecte abordate in cadrul reuniunii la nivel inalt de la Soci, unde presedintele rus Vladimir Putin s-a intretinut cu liderul francez Jacques Chirac si cancelarul german Gerhard Schroeder. Cu aceata ocazie, Putin le-a promis solemn oaspetilor sai ca livrarile de titei ale Rusiei se vor mentine la un nivel constat.

“I-am informat pe colegii mei ca firmele rusesti si-au sporit si vor continua sa sporeasca volumul extractiilor de hidrocarburi si vor mari livrarile pe piata internationala”, a spus Putin. Cancelarul Schroeder i-a multumit presedintelui rus, afirmind ca decizia Rusiei de a spori livrarile este foare importanta.

“In lipsa unei astfel de declaratii, aveam o serie de ingrijorari ca penuria de petrol ar putea afecta economia mondiala”, a spus Schroeder.

Factorii care scumpesc titeiul

Potrivit analistilor, exista cel putin cinci categorii de factori care au contribuit la cresterea pretului petrolului in 2004.

Cererea, in crestere. Redresarea economica din tarile dezvoltate, ca SUA si Japonia, precum si cresterea economica rapida a Chinei, au facut sa explodeze cererea de carburanti, la nivel mondial.

Instabilitatea livrarilor. Situatia tensionata din Irak, unde au loc zilnic sabotaje la instalatiile petroliere, dar si din alte tari ale Orientului Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudita, este unul dintre principalele motive de ingrijorare pentru burse. O alta problema o reprezinta situatia companiei petroliere rusesti Iukos.

In fine, operatorii de piata urmaresc cu ingrijorare criza politica din Venezuela, care nu da semne ca s-ar apropia de sfirsit.

Tendintele de speculatie. In 2004 s-a inregistrat o crestere simtitoare a tranzactiilor speculative bazate pe fluctuatia cotatiilor la titei, fondurile de investitii si alti jucatori pe pietele bursiere investind masiv in petrol, in speranta unor cistiguri rapide.

Pulsul burselor. Pretul titeiului este crescut si pentru ca preturile actiunilor la burse, in general, se afla aproape de un maxim global.

Disponibilitati financiare. Analistii prevad o scadere a preturilor la cereale, din pricina recoltelor bune prevazute pentru acest an, iar in astfel de momente surplusul de fonduri este canalizat in speculatii petroliere.

Nadia Calin,

Jacqueline Prager