Dupa ce a cucerit al cincilea titlu olimpic, faimoasa canotoare a aflat ca ar putea avea un copil

Elisabeta Lipa, cea mai titrata canotoare din ultimul secol, a obtinut la Jocurile Olimpice de la Atena a cincea medalie de aur din cariera, despre care a spus ca este si ultima. Abia revenita acasa, Lipa (40 de ani) a aflat cu surprindere ca ar putea fi insarcinata, dupa ce a efectuat un banal test de sarcina.

Cornel Lipa, sotul celebrei canotoare, a confirmat ieri pentru “Evenimentul zilei”: “Testul a iesit pozitiv, dar vom face analize suplimentare. Speram sa fie asa, pentru ca ne dorim foarte mult si o fetita”. Cei doi au deja un baiat, Dragos Constantin, in virsta de 7 ani.

Elisabeta Lipa a fost pentru a doua oara consecutiv portdrapelul Romaniei la Jocurile Olimpice. Pentru Lipa, drumul olimpic a inceput in 1984, la Los Angeles, si s-a incheiat in urma cu doar citeva zile, in capitala Greciei.

Sosita acasa dupa incredibila performanta, Elisabeta a avut parte de o surpriza de proportii, constatind ca este insarcinata! Deocamdata, familia Lipa nu este foarte increzatoare in banalul test de sarcina cumparat de la farmacie, intentionind sa faca analize mai precise, care sa clarifice situatia.

Din pacate, canotoarea n-a putut fi contactata ieri, din cauza deciziei aberante a Comitetului Olimpic Roman care le-a interzis sportivilor din delegatia olimpica sa discute cu mass-media. “Lipa poate vorbi chiar si despre viata ei privata abia dupa data de 5 septembrie, pentru ca asa scrie in contractul semnat cu COR.

Trebuie sa tinem cont de intelegerile cu partenerii COR”, ne-a comunicat ieri Ioan Dospinescu, presedintele Federatiei Romane de Canotaj.

Cornel Lipa, un sot fericit: "Sa dea Dumnezeu sa fie asa!"

Domnule Lipa, este adevarat ca sinteti pe cale sa deveniti tata pentru a doua oara?

Deocamdata, asta a dovedit primul test. Nici nu stim ce sa mai credem, fiindca stiti cum sint testele acestea luate de la farmacie. Nu esti sigur niciodata, de aceea nici nu ne-am entuziasmat prea tare. O sa mergem la doctor pentru investigatii suplimentare. Sa dea Dumnezeu sa fie asa!

Ce va doriti, fetita sau baiat?

Dragos (n.r. - copilul familiei Lipa) vrea o surioara. Si eu as dori la fel. Oricum, intentionam de mai multa vreme sa avem inca un copil, dar pina acum n-a fost sa fie.

Dupa aurul de la Atena, ar fi cam tot ceea ce va puteati dori...

Asa e. Exact la fel s-a intimplat dupa Olimpiada de la Atlanta, cind s-a nascut Dragos. Si atunci am aflat tot dupa un test simplu luat de la farmacie. Tot asa, n-am crezut initial, dar dupa o luna s-a confirmat. Ar fi extraordinar sa se repete povestea. Tin minte ca atunci am facut pariu cu Nicu Vlad, nasul nostru, ca o sa fie baiat.

Miza trebuia sa fie casa fiecaruia, dar Nicu a dat inapoi chiar in clipa cind am vrut sa trecem pe hirtie ramasagul. S-a eschivat, zicind: “Hai, ma, vrei sa ramii fara casa chiar acum, cind o sa ai si tu copil?”.

Daca devine mamica pentru a doua oara, o mai lasati pe Elisabeta sa concureze la Olimpiada de la Beijing?

N-o mai las oricum. Ii ajunge cit a muncit si cit a stat prin cantonamente, desi eu am avut nevoie de 19 ani ca sa inteleg ca, de fapt, viata ei este acolo, pe apa, si ca se simte cel mai bine alaturi de fete, in cantonament.

Cele patru recorduri ale “Utei”

In mai putin de sapte minute, atit cit a durat finala feminina de 8+1 din cadrul Olimpiadei de la Atena, Elisabeta Lipa a doborit sau a egalat nu mai putin de patru recorduri. O performanta remarcabila, mai ales pentru o sportiva insarcinata!

In medicina sportiva internationala, multi specialisti sustin ca, in primele doua luni de sarcina, sportivele au un plus de energie si rezistenta la efort, care, in functie de disciplina practicata, ar putea ameliora performantele. Opinia generala este insa ca, incepind cu luna a treia de sarcina, sportiva respectiva trebuie sa renunte la antrenamente si competitii.

“Uta”, declarata cea mai buna canotoare a lumii in ultimul secol, a devenit singura sportiva din lume de la aceasta disciplina care a adunat opt medalii olimpice: cinci de aur, doua de argint si una de bronz. Acum, romanca detine un alt record olimpic: cea mai mare diferenta de timp intre prima si ultima medalie de aur: 20 de ani (Los Angeles, 1984 - Atena, 2004).

Lipa a egalat recordul celor mai multe medalii olimpice de aur cucerite de un roman, cinci (performanta care ii apartinea Nadiei Comaneci), dar si recordul Liei Manoliu, singura, pina acum, care concurase la sase editii ale Jocurilor.

Alin Paicu,

Marius Chican