In "centrala" Riscurilor Bancare din BNR vor intra numele clientilor vizati, nume care vor fi comunicate de bancile comerciale care nu si-au primit ratele datorate de acestia.

Pana acum, centrala Riscurilor Bancare a BNR cerea bancilor informatii despre creditele restante mai mari de 200 de milioane de lei, deci de peste 5.000 de euro.

Masura a fost extinsa si la creditele de consum, mai mici de 5.000 de euro.

O masura binevenita

Bancile comerciale vor raporta Centralei Riscurilor Bancare intarzierile de peste 30 de zile in rambursarea creditelor sub 200 de milioane de lei.

Mai multi reprezentanti ai bancilor comerciale considera aceasta masura ca fiind binevenita chiar daca presupune o munca suplimentara de raportare.

Agapia Tudosie, directoare la departamentul de control de risc al Bancii Romane de Dezvoltare, considera considera utile si alte noi reglementari ale BNR care cer raportari despre fraudele pe cardurile bancare.

Astfel, informatiile centralizate devin utile intregului sistem bancar, la fel ca si detaliile despre grupurile de debitori.

Gratie masurilor BNR, bancile vor avea acces mai usor la informatii despre cazurile in care o firma care solicita credite face parte dintr-un grup de firme in care s-au inregistrat probleme la restituirea creditelor.

Piedici in calea rau-platnicilor

Prin urmare, rau platnicii- fie ei mari sau mici- vor avea mai multe probleme cand vor dori sa faca noi imprumuturi de la banci.

In acelasi timp, persoanele fizice care solicita credite nu vor mai face doar declaratii pe proprie raspundere despre alte datorii pe care le au.

Acestea vor fi verificate prin reteaua de comunicatii interbancare.