Creditele ipotecare au crescut cu 80%

de     BBC
Joi, 2 septembrie 2004, 0:00


Bancile au acordat populatiei, pana la sfarsitul lunii iulie, credite ipotecare in suma de 10.600 de miliarde lei, inclusiv provizioane, in crestere cu aproape 80% fata de soldul inregistrat in decembrie 2003, devansand dinamica imprumuturilor imobiliare, care s-au majorat cu numai 34%.
Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, soldul finantarilor ipotecare a crescut in suma absoluta cu 4.700 de miliarde lei, in timp ce creditele imobiliare au urcat cu 4.400 de miliarde lei.

Cu toate acestea, imprumuturilor imobiliare se situeaza la aproape 18.000 de miliarde lei (inclusiv provizioane), depasind valoarea creditelor ipotecare, intrucat a fost prima forma de finantare a achizitiei de locuinte practicata de bancile din Romania.

Desi ambele produse au in vedere cumpararea, extinderea sau reparatia unei locuinte, conditiile de acordare sunt diferite.

Diferenta dintre cele doua tipuri de credit

Creditul ipotecar este reglementat prin lege, iar principala garantie a bancii o reprezinta chiar imobilul cumparat, in timp ce imprumutul imobiliar necesita, in principiu, si alte tipuri de garantii.

Dinamica diferitelor tipuri de credit

credite ipotecare au crescut cu aproape 80%
imprumuturilor imobiliare au crescut cu 34%

Evolutia finantarilor ipotecare este, totusi, surprinzatoare, avand in vedere ca prin normele de creditare, intrate in vigoare in luna februarie, au fost introduse cateva restrictii privind veniturile solicitantilor si avansul platit de client.

Pentru a contrabalansa noua situatie, o parte din banci au acordat conditii mai putin stricte la creditele imobiliare.

In cele mai multe cazuri, insa, dobanda la creditele ipotecare este inferioara celei aplicate la imprumuturile imobiliare.

Creditele de consum

Dupa primele sase luni, relatia bancilor cu persoanele fizice ramane dominata de creditele de consum.

Expunerea bancilor in domeniul bunurilor de folosinta indelungata a atins, la finele lunii iulie, 67.800 de miliarde lei, cu 12.200 de miliarde lei peste decembrie 2003.


Creditele pentru cumpararea bunurilor de folosinta indelungata raman foarte populare

Consumul reprezinta 70% din imprumuturile acordate populatiei, in cadere cu patru puncte procentuale fata de ponderea detinuta in decembrie.

In perioada ianuarie - iulie 2004, soldul creditelor acordate populatiei a urcat cu 28,6%, la aproape 97.000 de miliarde lei.

Pe ansamblul creditului neguvernamental, cresterea s-a situat la 20,5%.

La finele lui iunie, creantele institutiilor de credit in raport cu firmele si populatia totalizau aproximativ 367.000 de miliarde lei.


53 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă