Beneficiarii proiectelor SAPARD au primit, pina la sfirsitul lunii august, fonduri comunitare in valoare de 105 milioane euro, din care 41 milioane euro au fost alocate in ultima luna, informeaza Agentia SAPARD.

Potrivit reprezentantilor Agentiei, au fost contractate peste 900 de proiecte, fiind primite solicitari de plata in valoare de 184 milioane euro, ceea ce reprezinta 90% din fondurile care trebuie cheltuite integral pina la sfirsitul anului (204 milioane euro).

De altfel, conducerea institutiei apreciaza ca sumele alocate pentru pentru anul 2000 vor fi absorbite in intregime.

Institutia a platit, saptamina trecuta, beneficiarilor 19,3 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru proiectele de dezvoltare si imbunatatire a infrastructurii rurale si doua milioane de euro pentru cele din sectorul imbunatatirii prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole.

De asemenea, au mai fost alocati 270.000 euro pentru investitii in exploatatii agricole si 76.000 euro pentru asistenta tehnica.

In acelasi timp, in prima parte a lunii august au fost facute plati in valoare de 21,7 milioane euro, cea mai mare parte a sumei (peste 19 milioane euro) find destinate lucrarilor de dezvoltare a infrastructurii rurale.

Prin programul SAPARD, Romania are acces la fonduri UE de aproximativ un miliard de euro in perioada 2000-2006. Jumatate din sumele necesare pentru derularea proiectelor reprezinta finantare interna.