Atacurile teroriste de la New York si Washington s-au produs la 11 septembrie, cele de la Madrid la 11 martie, dar cele din Rusia nu par sa-si aleaga din calendar o zi de 11. De catva timp, orice data din calendar poate fi, pentru Rusia, o zi de 11 ale lunii.

Dupa alegerea unui general din militia rusa ca presedinte al Ceceniei, insurgentii ceceni au dezlantuit un sir de atacuri teroriste care vizeaza, toate, mari concentrari umane: avioane, supermagazine, guri de metrou, scoli. Victimele sunt multe, persoane civile - adica nevinovate, necombatante.

Observatorii de presa de la Moscova cred ca firele acestor atrocitati duc la liderul separatist cecen Samil Basaev, care nu-si alege tintele in comiterea atentatelor, spre deosebire de fostul presedinte cecen, Aslan Mashadov, care a precizat ca mujahedinii (luptatorii) de sub comanda sa nu vor primi niciodata ordin "sa arunce in aer cladiri sau sa omoare oameni nevinovati".

Noul val de atentate, pe care chiar oficialitatile de la Moscova le atribuie separatistilor ceceni, ocoleste deocamdata teritoriul Ceceniei. Tintele carnagiilor sunt fie capitala Rusiei, fie Osetia de Nord, din sudul Rusiei, fie avioane de linie pe care tragedia le-a surprins in zbor.

Unii observatori militari de la Moscova cred insa ca tactica teroristilor este de a dispersa atentia fortelor de ordine rusesti, pregatind lovituri nimicitoare in inima Ceceniei.

Pentru presedintele Putin, focarul cecen este cea mai grea incercare de cand a preluat conducerea Kremlinului, la inceputul acestui secol. El s-a angajat, in preajma alegerilor din Cecenia, ca va lasa acestui teritoriu tot petrolul si toate beneficiile valorificarii sale (acum doua milioane de tone de titei extrase pe an, in perspectiva cinci milioane, respectiv cam 100 de milioane de dolari).

Liderii separatisti ceceni nu s-au sinchisit insa de promisiune si l-au amenintat pe noul lider prorus de la Groznii ca va avea soarta predecesorului sau, adica va fi ucis. In plus, liderul de la Kremlin doreste sa internationalizeze conflictul cu separatistii ceceni, pentru a le include actiunile in fioroasa, omniprezenta, dar invizibila retea Al Qaida.

Putin accentueaza ca separatistii din Caucaz, inclusiv din Republica Cecena, sunt manati de propriile lor interese, nu de interesele poporului cecen, si sunt conectati cu terorismul international.

O asociere pe care principalii lideri occidentali nu o impartasesc fara rezerve, caci aprecierea lor despre situatia din Cecenia este mai nuantata, oricat de necrutatori se declara si actioneaza ei impotriva terorismului international.

Intre timp, Moscova traieste momente de groaza. Scolile, care s-au redeschis ieri, sunt strasnic pazite, cladirea reprezentantei cecene a fost evacuata si orice femeie cu trasaturi caucaziene e suspectata de terorism sinucigas. Ironia cruda face ca pe una dintre presupusele autoare ale exploziei avionului de Volgograd sa o cheme Amanta.