Traian Basescu are toate sansele sa marcheze din nou puncte la capitolul imagine, si asta pe serviciul lui Mugur Ciuvica.

Magistratii care judeca procesul de calomnie intentat acestuia de liderul PD - dupa ce Ciuvica l-a acuzat de colaborare cu Securitatea - au cerut, ieri, CNSAS date pe aceasta tema, dupa ce, initial, aceeasi institutie a facut cunoscut, la izbucnirea scandalului, acum cateva luni, ca din documentele pe care le detine nu rezulta o colaborare a presedintelui PD cu politia politica din fostul regim.

Pana acum, instanta a trimis adrese Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului de Informatii Externe, pentru a vedea daca in arhivele acestor institutii exista vreo dovada potrivit careia Traian Basescu ar fi fost colaborator al Securitatii. Toate raspunsurile au fost negative.

„Atitudinea lui Traian Basescu in perioada cand au fost facute acele afirmatii a fost una de mahnire. Statea de vorba cu noi, cu apropiatii din partid, pana la 2.00-3.00 noaptea, simtea parca nevoia sa se disculpe in fata noastra.

Incepuse sa vorbeasca si cu fostii lui colegi din Marina Civila, parca ar fi simtit nevoia sa ceara dovezi in sprijinul lui“, a afirmat in instanta, la termenul de marti, Adriean Videanu, vicepresedinte si unul dintre apropiatii liderului PD.

Acesta a marturisit ca, aflat in pozitia de responsabil cu imaginea partidului, a muncit mult pentru a inlatura efectele pe care aceste calomnii le-au avut asupra imaginii publice a lui Basescu. Mai ales ca, dupa cum a marturisit el, pe baza studiilor sociologice, credibilitatea lui Basescu a fost „zdruncinata“ in perioada respectiva.

„El este un om care a dus multe batalii cu institutiile statului, dar putine lucruri l-au afectat asa cum au facut-o aceste afirmatii. A fost singura ocazie de acest gen cand a discutat cu reprezentantii partidului problemele sale personale. De exemplu, in dosarul «Flota», ne-a rugat sa nu angrenam partidul, sustinand ca este o problema personala“, a declarat Videanu.

Acesta a sustinut ca, daca ar fi cunoscut faptul ca Traian Basescu ar fi lucrat cu fostele structuri ale Securitatii, nu ar fi facut nici un efort pentru refacerea imaginii acestuia.

„Traian Basescu are o mandrie personala si o satisfactie a tot ce a realizat in cariera sa, insa, asa de mahnit, de zdruncinat cum l-am vazut atunci cand Badin si Ciuvica l-au acuzat ca ar fi fost «turnator» pentru Securitate, intre anii 1978 si 1989, nu l-am vazut niciodata“, a declarat, la randul sau, Dorin Iacob, secretar executiv in PD.

De asemenea, Videanu a sustinut ca Basescu ar fi declarat public ca, daca se va dovedi colaborarea sa cu fosta Securitate, se va retrage de pe scena politica.