Cand toata lumea privea spre atentatul de la Moscova, o intamplare dramatica s-a petrecut in Osetia de Nord - Alania, republica nord-caucaziana aflata in componenta Federatiei Ruse, informeaza Agentia de Presa Rusia la Zi. Profitand de serbarea inceperii cursurilor in scolile din Rusia, persoane inarmate au ocupat o scoala din Beslan, luand ostatici elevi, parinti si profesori.

Numarul exact al celor sechestrati nu se cunoaste. El este estimat intre 200 si 400 de persoane. Iar cel al teroristilor - la 15 - 30.

Actiunea a consternat intreaga lume. Faptul ca printre cei care se afla in mainile atacatorilor se afla copii demonstreaza clar ca razboiul declansat de terorismul international se desfasoara fara nici un fel de menajamente si nu este indreptat impotriva militarilor, ci ii afecteaza in primul rand pe cei nevinovati.

400 de ostatici in sala de sport a scolii

Teroristii care au patruns in Scoala nr. 1 din Beslan ar putea detine peste 400 de ostatici, printre care 200 de copii, cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani, care participau la festivitatea de deschidere a anului scolar, alaturi de parinti si de profesori, a declarat purtatorul de cuvant al emisarului Kremlinului in Osetia de Nord, Irina Terkina, informeaza Rompres.

Pe de alta parte, agentiile internationale de presa anuntau ca este vorba despre 240 de ostatici, copii si adulti, citand serviciile de securitate ruse. Elevii luati ostatici sunt tinuti in sala de sport a scolii, incinta care a fost minata.

Printre atacatorii care au ocupat ieri Scoala nr. 1 din Beslan, Osetia de Nord, se numarau si femei care purtau centuri cu explozibili in jurul corpului, a precizat un oficial din cadrul politiei locale.

Tragedia in curs de derulare s-a soldat deja cu victime, fortele de ordine reusind uciderea unuia dintre atacatori si existand informatii conform carora unul sau mai multi dintre profesori ar fi fost deja executati in incinta scolii. Se pare ca grupul care a atacat scoala este format din aproximativ 30 de persoane.

Teroristii care au luat ostatici peste 400 de copii si adulti la Scoala nr. 1 din Beslan - Osetia de Nord, au cerut autoritatilor ruse eliberarea tuturor rebelilor ceceni detinuti, amenintand ca in caz contrar vor arunca cladirea in aer.

Aceasta actiune terorista s-a produs in prima zi a noului an scolar rus, imediat dupa inceperea festivitatii de deschidere cand atacatorii au patruns in forta intr-un camion de transport militar.

Putin isi intrerupe pentru a doua oara concediul

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin si-a intrerupt pentru a doua oara vacanta pe care si-o petrecea le resedinta sa de pe malul Marii Negre, la Soci, si a revenit de urgenta la Moscova, la cateva ore dupa izbucnirea crizei la Scoala nr. 1 din Beslan, transmite Rompres.

Liderul de la Kremlin i-a convocat de urgenta la Moscova pe ministrul de Interne si pe seful Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru o analiza a crizei. Intre timp, autoritatile ruse au inceput negocierile cu teroristii care au luat ostatici peste 400 de copii si adulti. Teroristii au cerut eliberarea rebelilor ceceni detinuti de autoritatile ruse.

"Negocierile sunt in curs", a precizat seful executivului din republica rusa nord-osetina, Mihail Satalov, care a mai adaugat ca autoritatile au format de urgenta o celula de criza la Beslan, care este coordonata chiar de presedintele Osetiei de Nord, Aleksandr Dzasohov.

Muftiul Osetiei de Nord, Ruslan Valgatov, a patruns ieri, in scoala din Beslan ocupata de un comando terorist, dar membrii acestuia au refuzat sa discute cu el. Surse din cadrul celulei de criza infiintate la Beslan au afirmat ca demnitarul musulman intentiona "sa inceapa un dialog cu teroristii", dar rebelii nu doresc sa negocieze decat cu presedintele Osetiei de Nord si cel al Ingusetiei.

Membrii comandoului au cerut inceperea de negocieri cu presedintele Osetiei de Nord, Aleksandr Dzasohov, si cu presedintele republicii vecine Ingusetia, Murat Ziazikov, precum si cu doctorul Leonid Rochal, medicul care a participat la negocierile cu comandoul care a luat sute de ostatici in octombrie 2002 la teatrul Dubrovka din Moscova si care le-a dus medicamente si apa ostaticilor,

contribuind si la eliberarea unui copil.

Comandoul care a ocupat, miercuri, o scoala din Osetia de Nord a inceput negocieri cu autoritatile si a predat o caseta video cu inregistrari realizate in interiorul cladirii, au declarat surse din cadrul centrului de criza condus de presedintele republicii.

Militantii au transmis si un mesaj scris, in care solicita eliberarea tuturor persoanelor arestate in cursul anchetei asupra raidurilor efectuate in 21 - 22 iunie asupra unor obiective din Ingusetia.

Nu se stie exact numarul victimelor

Sapte persoane au murit si alte patru au fost ranite in luarea de ostatici de ieri dimineata, dintr-o scoala din Osetia de Nord, au anuntat surse din cadrul spitalului din localitate, citate de agentia Ria-Novosti. Spitalul din orasul Beslan, unde a avut loc luarea de ostatici, a dat publicitatii o lista a mortilor si a ranitilor.

Anterior, premierul Osetiei de Nord, Mihail Satalov, a anuntat moartea a doua persoane, inclusiv a unuia dintre agresori, precum si ranirea altor 11. Alte surse au indicat ca cel putin trei persoane au fost ucise, miercuri, in timpul operatiunii de luare de ostatici de la scoala din Osetia de Nord.

"Un corp neinsufletit se afla langa intrarea in cladire, iar alte doua, pe o strada" aflata in apropiere, a declarat un responsabil din cadrul Ministerului de Interne din Osetia de Nord. El nu a precizat daca persoanele ucise sunt sau nu ostatici.

50 de copii au reusit sa se salveze

Circa 50 de copii, care au reusit sa se ascunda in momentul declansarii operatiunii de luare de ostatici in scoala din Osetia de Nord, au inceput sa iasa miercuri la pranz din scoala, colegii lor fiind in continuare tinuti captivi de comandoul terorist. Copiii care reusisera sa se ascunda au aparut in grupuri mici pe o esplanada din fata scolii.

Tot ieri, militantii care au ocupat scoala din Beslan au anuntat ca vor omori cate 50 de copii pentru fiecare din membrii grupului care va fi ucis in cazul unui atac.

Copii folositi ca scuturi umane

Grupul inarmat care a ocupat o scoala din Osetia de Nord a plasat, pentru scurt timp, copiii luati ostatici in dreptul ferestrelor, folosindu-i drept scuturi umane, au declarat martori oculari, citati de agentia Interfax. Ulterior, teroristii au indepartat copiii din dreptul ferestrelor.

Corespondentul Interfax la fata locului a informat ca zgomotele luptelor puteau fi auzite in apropierea scolii.

Igor Dzantiiev, secretarul de presa al presedintelui Osetiei de Nord, a declarat ca 14 elevi au reusit sa scape din institutia ocupata de grupul inarmat. El a adaugat ca 120 de persoane au fost luate ostatice in interiorul scolii. "Situatia ostaticilor este extrem de tensionata pentru moment", a precizat Dzantiiev.

Autoritatile au instituit un centru care coordoneaza activitatile unitatilor implicate in operatiunile de eliberare a ostaticilor. Personalul acestuia este format din oficiali ai agentiilor de securitate, reprezentanti ai Ministerului de Interne si ai FSB (serviciile de securitate ruse) precum si comandanti ai Armatei 58.

"Cea mai importanta sarcina a acestui centru este sa stabileasca legatura cu teroristii pentru a se asigura de eliberarea cat mai rapida a ostaticilor", a mentionat responsabilul citat.

Intre timp, teroristii aflati in interiorul scolii le-au transmis oficialilor fortelor de ordine o hartie cu numarul lor de telefon mobil. Responsabilii operatiunilor de eliberare a ostaticilor au anuntat insa ca numarul respectiv este blocat.

Separatistii ceceni neaga ca ar fi implicati in luarea de ostatici

Liderul separatist cecen Aslan Mashadov nu are nici o legatura cu luarea de ostatici dintr-o scoala din republica rusa Osetia de Nord, invecinata Ceceniei, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al acestuia, Ahmed Zakaiev, citat de postul de radio Ecoul Moscovei.

Purtatorul de cuvant al lui Aslan Mashadov, care nu mai este recunoscut de autoritatile ruse in calitate de presedinte, a declarat ca, "indiferent de autorii monstruoasei actiuni, aceasta nu poate fi justificata".

Identitatea autorilor luarii de ostatici nu a fost data publicitatii, insa acestia au cerut eliberarea persoanelor considerate "teroriste" de autoritatile de la Moscova si care au fost arestate in republica rusa invecinata Ingusetia. Presedintele separatist Aslan Mashadov se afla in prezent refugiat intr-o zona inaccesibila din muntii ceceni.

Consiliul Europei cere solutionarea pasnica a crizei ostaticilor

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Peter Schieder, si-a oferit ajutorul pentru solutionarea pasnica a crizei ostaticilor din Osetia de Nord. "Le cerem rapitorilor sa ii elibereze rapid pe ostatici. Nici o cauza nu poate fi servita de un asemea act si nimic nu poate justifica o astfel de actiune", a declarat Schieder.

"Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei se pune la dispozitia autoritatilor ruse pentru a acorda orice fel de asistenta in vederea gasirii unei solutii pasnice", a adaugat el, condamnand si atentatul comis marti seara, in statia de metrou din Moscova, soldat cu zece morti.