Pentru azi la Tiraspol este anuntata o parada militara traditionala, manifestare care are drept scop, sfidarea opiniei publice si a organismelor internationale, precum si demonstrarea faptului ca armata transnistreana constituie in regiune o forta si este dotata la un inalt nivel militar de catre Armata a 14-a rusa, dislocata pe vremea fostei Uniuni Sovietice si a existentei RSS Moldovenesti pe

teritoriul din partea stanga a Nistrului.

Administratia de la Tiraspol a solicitat suplimentarea fortelor rusesti "de mentinere a pacii" din Transnistria. Liderul separatist Igor Smirnov a mentionat ca i-a adresat o cerere in acest sens presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a informat agentia transnistreana Olvia-press.

El a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa consacrata "celei de-a 14-a aniversari a independentei" nerecunoscutei Republici Moldovenesti Nistrene.

"Occidentul si diferitele organizatii internationale, cum ar fi OSCE, nu-si ascund dorinta de a schimba formatul Castilor Albastre (fortele de mentinere a pacii) si de a exclude Moscova din aceasta operatiune, inlocuind contingentul Federatiei Ruse cu militari ai NATO.

Eforturile Occidentului sunt sustinute, in mod oficial, de Chisinau, care insista asupra includerii Statelor Unite si a Uniunii Europene in solutionarea conflictului transnistrean", a mentionat Smirnov.

Liderul de la Tiraspol a subliniat ca fortele de mentinere a pacii din Transnistria trebuie sa fie formate din militari din Rusia si, eventual, Ucraina, pentru ca in regiune locuiesc 200.000 de etnici rusi si 80.000 de ucraineni. Cele mai recente actiuni ale presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, arata clar ca exista pericolul unei confruntari militare.

De aceea am facut demersurile necesare si am adus armata intr-un stadiu satisfacator de pregatire pentru lupta", a adaugat el.

Incertitudinile planeaza asupra copiiilor de la Tighina

Circa 4000 de elevi vorbitori de limba romana din Transnistria au revenit in clase ieri, la deschiderea anului scolar, in pofida ultimatumului autoritatilor separatiste care amenintau cu inchiderea acestor scoli. "Revenirea la scoala reprezinta o victorie pentru elevii si profesorii nostri", a afirmat directoarea scolii-internat din Tighina, Maria Ungureanu.

Oricum, nu era clar ieri in ce sistem vor invata elevii. Opt scoli transnistrene au primit la jumatatea lunii iulie un ultimatum prin care erau obligate sa renunte la predarea in limba romana si in grafie latina, sub amenintarea ca nu vor primi autorizatia de functionare. Institutiile de invatamant vizate au respins insa conditiile puse de Tiraspol.

O parte dintre acestea erau in continuare private miercuri de apa si electricitate, ca urmare a masurilor de raspuns luate de asa zisele autoritati din stanga Nistrului.

"Nu ii vom abandona pe elevii si profesorii din scolile de limba romana din Transnistria si nu vom accepta niciodata ca procesul de invatamant sa se realizeze in grafie chirilica sau conform programelor sovietice", cum doreste Tiraspolul, a declarat adjunctul ministrului moldovean al Reintegrarii, Victor Postolache, in cursul unei scurte ceremonii in fata scolii-internat de la Tighina.

Oficialul moldovean a amintit ca doua din cele opt scoli vizate de ultimatum isi vor schimba locatia dupa ce Tiraspolul le-a inchis portile, dar "autoritatile moldovene vor gasi o solutie pentru ca elevii sa-si reia cursurile fara intarziere".

"Moldova doreste sa-si rezolve divergentele cu Tiraspolul pe calea negocierilor, dar in problema scolilor nu vom ceda nici un pas", a mai spus Victor Postolache.