Guvernul a inaugurat ieri “Ziua portilor deschise” - o premiera dupa patru ani in care actualul executiv a fost acuzat de nenumarate ori de secretomanie si chiar dat in judecata pentru refuzul de a pune la dispozitie informatii de interes public. Cele citeva sute de cetateni care au venit la Palatul Victoria au facut, de fapt, o incursiune printre mobile si birouri opulente.

O vizita intr-un palat rece si impersonal ca un muzeu. Adrian Nastase a lipsit din peisaj, dind numai din greseala nas in nas cu citiva vizitatori.

Guvernul si-a deschis ieri portile pentru cetateni. Nu poarta centrala, cu copertina antiglont, rezervata pentru primul-ministru si membrii cabinetului. Nici macar vreuna dintre cele doua intrari laterale, pe unde intra de obicei functionarii.

Cei peste 500 de oameni veniti pentru Ziua Portilor Deschise au trebuit sa se inghesuie pe una dintre usitele care dau in strada Paris, intrare care aduce mai degraba cu o scara de incendiu. Cetatenii, majoritatea pensionari, au stat cuminti in soare, fiind paziti de jandarmi vigilenti ca nu cumva vreunul sa faca un pas in curtea executivului.

Cit au asteptat, si-au spus unii altora pasurile: pensiile mici, facturile mari la intretinere, saracia. “Vrem sa le spunem sa mearga mai departe cu bine, dar sa ne dea si noua cite ceva”, spune o pensionara. “Avem pensiile mici, nu putem sa traim asa”, adauga o alta femeie aflata la coada.

Birouri fara guvernanti

In palat se intra in grupuri de cite 10-15 persoane. Primul popas - sala de conferinte de presa a primului-ministru. Sint intimpinati de functionarii din Secretariatul General al Guvernului. “Din aceasta sala primul-ministru a tinut conferinte cu Guenther Verheugen, Neven Mates, cu prim-ministrul Luxemburgului si cu altii”, spune un ghid. Oamenii nu par foarte impresionati.

Urmatorul punct de pe traseu e biroul cancelarului Alin Teodoresccu. “Cam mic”, comenteaza o vizitatoare. Teodorescu nu e in birou. “Domnul cancelar are niste treburi urgente”, spune unul dintre ghizii de ocazie. Vine rindul biroului lui Eugen Bejinariu, seful SGG. Camera e cam de trei ori mai mare decit cea a lui Teodorescu.

Are si un tablou - aminteste de stilul lui Picasso, dar e nesemnat. Si Bejinariu are “treburi urgente” care-l tin departe de “musafiri”. Acestia se consoleaza cercetind amanuntit biroul: se plimba, ating mobila, se uita la icoana si stema agatate pe pereti.

Biroul premierului - tabu pentru vizitatori

Urmeaza biroul lui Adrian Nastase. Premierul nu e prezent. Oamenilor nu le ramine insa nici placerea “promenadei” prin camera. Intrarea in birou e deschisa, dar barata cu o sfoara. Vizitatorii ramin in prag, cerceteaza tacuti incinta, unii ridica din umeri.

“Dupa scurte popasuri prin sala consilierului, sala de sedinte (unde Bejinariu tocmai avea o intilnire cu secretarii de stat) si sala tratatelor, excursia prin palat ia sfirsit.

Musafirii primesc de la functionarii care i-au condus citeva cadouri: o mapa de carton, un pix, doua brosuri despre “Transparenta in administratia publica” si “Legea accesului la informatiile de interes public”, precum si un calendar de buzunar cu poza lui Adrian Nastase. La iesire, o femeie plinge. “Eu am venit sa-i spun lui Adrian Nastase ca am o problema.

Sint evacuata din casa si sotul meu e bolnav. Am lasat un memoriu. Ce sa zic, palatul e frumos”, spune ea printre suspine. Dupa prinz, si-a facut aparitia si Nastase. Nu intentionat, ci a dat intimplator nas in nas cu o un grup de vizitatori in drum spre masina care-l astepta afara.

Premierul a primit citeva scrisori, a dat in fuga niste autografe, le-a promis oamenilor ca le va rezolva problemele si s-a grabit catre iesire.

Matura si faras pentru Nastase

Printre cei care au venit la Palatul Victoria de Ziua Portilor Deschise au fost si reprezentantii Forumului National Sindical din Administratia Publica. Presedintele Forumului, Bogdan Draghici (foto), n-a venit cu mina goala. El i-a adus lui Nastase o matura, un faras, un portmoneu cu 4.000 de lei, o lupa si o lingura de lemn, precum si un comunicat destinat presei, pentru a-si explica gestul.

“Matura si farasul trebuie folosite de acesta pentru a curata curtea administratiei publice de toti cei care au parazitat-o sub obladuirea iresponsabila a partidului de guvernamint, condus de destinatarul cadoului. Lupa este oferita premierului pentru a analiza cu seriozitate legislatia privind functia publica si dialogul social. Cei 4.

000 de lei reprezinta majorarea valorii tichetului de masa acordata cu maxima generozitate salariatilor de catre cabinetul Nastase.

Portmoneul ii va fi de folos premierului pentru protejarea sumelor de bani acumulate in mod cinstit din salariul de demnitar platit din bani publici.

Lingura de lemn este premiul oferit de functionari pentru meritele guvernarii Nastase, cea care a potentat haosul din administratia publica romaneasca si care a reusit sa reinvie simboluri ale epocii comuniste cum sint Academia de partid Stefan Gheorghiu si cultul personalitatii tortionarului comunist Alexandru Draghici”, se arata in comunicat.

“Mai bine sa aplice Legea accesului la informatii”

Cristian Ghinea, colaborator al Centrului pentru Jurnalism Independent, considera ca “in loc sa organizeze actiuni de tip Ziua Portilor Deschise, guvernul mai bine s-ar stradui sa aplice mai corect Legea accesului la informatiile de interes public si ar da mai multe resurse institutiilor pentru treaba asta”.

In opinia lui Ghinea, “Ziua Portilor Deschise este o actiune care importa un model, fiind folosita de mult timp la Cotroceni. E necesar pentru guvern sa le arate oamenilor ca in guvern se lucreaza, dar asta nu schimba nimic in reforma administratiei, care este absolut necesara”.