Nici studentii nu au scapat de capcanele pe care furnizorii de servicii si produse s-au invatat sa le intinda romanilor. Cu 15 ani in urma, in Romania existau 33 de institutii de invatamant superior, cu 180.000 de studenti. Intre timp, pe piata de profil au aparut universitati noi, atat particulare, cat si de stat, iar majoritatea celor existente si-au marit oferta.

Astfel, in prezent functioneaza legal 108 institutii de acest tip, din care 20 particulare si opt militare, care sunt frecventate de aproximativ 600.000 de cursanti.

Fie ca achita taxe direct la facultate, fie ca sustin indirect sistemul, prin propriile contributii la buget sau prin cele ale parintilor, studentii platesc pentru serviciile oferite, uneori chiar sume impresionante, si ar fi indreptatiti sa li se respecte drepturile de consumatori.

Din pacate, ca si in cazul celorlalti furnizori, nici in acest domeniu nu se intampla asta. "Sistemul de invatamant superior este intr-o criza profunda, cauzata in primul rand de exodul masiv al tinerilor.

Corpul profesoral imbatranit, dar si interesele politice si economice au facut ca diplomele emise de multe facultati sa fie o simpla bucata de carton", crede conferentiar doctor Gigel Militaru, de la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti.

Pe fondul acestor grave probleme, unii (putini) scot bani buni, in timp ce altii (foarte multi) isi dau seama, mai devreme sau mai tarziu, ca au fost pacaliti.

"Sunt unitati de invatamant private care promit burse la universitati de prestigiu din UE si SUA, scutiri de taxe pentru anumite categorii sociale defavorizate, specializari cu denumiri atractive, cursuri sustinute de personalitati in domeniu.

Buimaciti de aceasta oferta, candidatii pica in plasa intinsa cu multa abilitate, achita taxe si semneaza contracte fara a le analiza continutul", explica lector univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC).

Cum sunt pacaliti studentii?

Destui boboci descopera ca au fost trasi pe sfoara cand doresc sa-si retraga dosarul, fie pentru ca au fost admisi la o alta facultate, eventual pe locuri fara taxa, fie pentru ca nu pot achita costul scolarizarii. "Din cauza unor clauze contractuale neclare, studentii recupereaza doar o mica parte din suma achitata in avans", spune Costel Stanciu.

In general, se retin intre 10% si 50% din bani. Pentru altii, care merg mai departe, revelatia are loc la scurt timp de la inceperea anului scolar. Salile de curs si laboratoarele luxoase din poze nu exista sau nu se folosesc, programa promisa nu se respecta, profesorii cu nume se arata cu greu la fata si cursurile nu se fac sau sunt predate de ilustri anonimi.

si asta nu se intampla numai in cadrul unor institutii private. Destule facultati de stat isi fac reclama pentru a atrage studenti, dupa care literalmente isi bat joc de acestia. Dar cele mai grave nereguli se intampla in cazul unor facultati neacreditate si chiar neautorizate, dar care continua sa-si vada de treaba, bazandu-se pe nestiinta sau neglijenta candidatilor.

Un caz celebru este cel al institutiei pompos botezata Universitatea Internationala Deschisa "Tehnoeconomia Europeana". In ciuda tuturor controalelor si amenzilor, aceasta continua, potrivit unor informatii din presa, sa-si desfasoare linistita activitatea.

Dincolo de lipsa autorizatiei de functionare, in cadrul asa-zisei universitati sunt interzise accesul la propriile acte si transferul, iar sistemul de credite este nerecunoscut. Dar probleme nu au existat doar aici.

Numeroase facultati neautorizate din toata tara au organizat ani la randul examene de admitere, varful fiind atins, se pare, in 2001, cand au fost descoperite astfel de cazuri in 15 judete.

In alte locuri, cum ar fi Facultatea de Drept din Baile Herculane, s-a descoperit ca o diploma de absolvire putea fi obtinuta pe loc, contra catorva mii de dolari, fara ca "studentul" sa fi trecut pe la vreun curs. Este si acesta un abuz impotriva celor care isi tocesc coatele pe bancile amfiteatrelor timp de cel putin patru ani.

Dar cel mai ingrijorator este ca, desi exista cel putin cinci institutii care au atributii in reglementarea si verificarea sistemului de invatamant superior (patru in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), sanctiunile pentru abuzuri impotriva studentilor nu sunt tocmai infricosatoare.

CATEVA SFATURI PENTRU TINERII STUDIOSI

• Interesati-va, printre altele, daca institutia de invatamant pe care vreti sa o urmati este acreditata sau autorizata in vederea acreditarii, cati studenti are, unde se desfasoara cursurile, daca exista taxe, care este cuantumul acestora si cand se achita.

• Puteti afla de la studenti din anii mai mari informatii pretioase despre facultate: cum se desfasoara procesul de invatamant, ce cadre didactice lucreaza acolo si cat de profesioniste sunt, ce dotari exista si daca sunt utilizate in timpul anului scolar etc.

• Cititi cu atentie contractul inainte sa-l semnati. Daca vi se pare ca acesta contine clauze neclare ori abuzive, cereti lamuriri si chiar sprijinul autoritatilor.