Ceea ce ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a anuntat in premiera cu prilejul recentei rectificari bugetare, a fost confirmat ieri de Institutul National de Statistica care a dat publicitatii evolutia comertului exterior al Romaniei in primele 7 luni din anul in curs. In luna iulie 2004, valoarea exporturilor a fost de 1.

829,7 milioane euro, nivel lunar care reprezinta un record istoric absolut pentru perioada de dupa 1990. Exporturile pentru perioada de referinta au inregistrat o crestere semnificativa, situandu-se, la un total de 10.843,8 milioane euro, cu 20,6 la suta peste nivelul inregistrat in primele 7 luni din anul trecut.

In ceea ce priveste structura pe marfuri a exporturilor, potrivit datelor furnizate de INS, nu au aparut modificari importante. Industria usoara duce greul exporturilor, articolele de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate, materiile textile sunt produsele cu cea mai mare pondere in exportul tarii noastre, cu peste 2,4 miliarde de euro din totalul vanzarilor.

Exportul acestei grupe de produse consemneaza o crestere de 8,1 la suta fata de primele 7 luni din 2003.

Majorari importante ale valorii marfurilor exportate comparativ cu aceeasi perioada din 2003 sunt consemnate de grupa masinilor si dispozitivelor mecanice (+37,4 la suta), dar si la produsele metalurgice unde se inregistreaza o valoare cu peste 42 la suta mai mare decat cea inregistrata in 2003.

In schimb, exportul de incaltaminte a inregistrat un usor recul, cele 749,2 milioane euro reprezentand doar 97 la suta din valoarea consemnata in 2003. Marfurile romanesti si-au gasit desfacere in proportie covarsitoare pe piata statelor din cadrul Uniunii Europene, ponderea acestora reprezentand 73,7 la suta din total.

Italia, Germania si Franta sunt primele trei state spre care se indreapta exporturile romanesti si tot aceste tari se regasesc in frunte si in ceea ce priveste originea marfurilor din import. Importurile exprimate in preturi CIF au avut o dinamica superioara valorii marfurilor exportate, cele 14.342,7 milioane euro fiind cu 22,2 la suta peste nivelul perioadei corespunzatoare din 2003.

O veritabila "explozie" au cunoscut importurile de mijloace de transport, indeosebi autoturisme, peste 1,2 miliarde euro, valoare cu 83 la suta mai mare decat in 2003. Deficitul comercial al lunii iulie, pe fondul unor importuri de aproape 2,4 miliarde euro s-a cifrat la 356 milioane euro, in vreme ce, cumulat pe intreaga perioada 1.I-31.VII. 2004, importurile au depasit exporturile cu 3.

498,9 milioane euro.