Rebelii au eliberat 32 de copii si femei dar tin inca ostatici peste 300 la o scoala din Rusia.

Sute de militari incercuiesc scoala din Beslan, in Osetia de Nord, unde un grup inarmat a luat ostateci, miercuri dimineata, cel putin 350 de persoane, multi fiind copii.

Criza a intrat in cea de-a doua zi.

Rudele si apropiatii ostatecilor traiesc momente de mare spaima si incertitudine si traiesc clipe de cosmar langa scoala din Beslan.

Mai multe femei purtand in brate copii au iesit din cladirea scolii asediate si au fost urcate in masini ale fortelor de securitate rusesti pe masura ce multimea se apropia sa vada cine a fost eliberat.

Potrivit mai multor oficiali, eliberarea grupului a fost posibila gratie negocierilor mediate de fostul presedinte al republicii invecinate, Ingusetia.

“Conditii acceptabile”

In tensiunea si confuzia care inconjoara criza ostatecilor de la scoala din Beslan a aparut si o veste buna: potrivit oficialitatilor rusesti, cativa copii au avut voie sa vorbeasca la telefon cu cei dinafara scolii.

Au spus ca inauntru conditiile ar fi acceptabile.

Schimbul propus de parinti, care s-au oferit sa ia locul propriiilor copii, ca si ofertele de a duce hrana, apa si medicamente in incinta scolii, au fost refuzate de atacatori.

Rapitorii au amenintat ca vor executa 50 de ostateci pentru fiecare om de-al lor care va fi doborat.

Revendicari neclare

Nu mai e deloc limpede ce anume revendica atacatorii, dar autoritatile rusesti ii asigura pe parintii copiilor de la Beslan ca mentin toate liniile de comunicare deschise cu rapitorii.

Initial s-a spus ca rapitorii au cerut eliberarea unor camarazi de arme arestati in republica vecina, Ingusetia si retragerea trupelor rusesti din Cecenia.

Acum, autoritatile rusesti le-au declarat jurnalistilor ca atacatorii, care ameninta sa arunce in aer scoala, nu au formulat nici o cerere precisa.

Autoritatile rusesti le-au oferit un culoar de libera trecere atacatorilor - in schimbul eliberarii ostatecilor - dar cererea a fost refuzata.

Presedintele Putin si-a asumat raspunderea pentru rezolvarea crizei.