Contractul de un miliard de euro semnat de Guvern cu EADS pentru securizarea frontierelor prevede operatiuni compensatorii „pana la 30%“, sustine secretarul de stat Toma Zaharia intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei.

Chiar daca afirmatia ar fi adevarata, inseamna ca, in cazul acestui contract, a fost incalcata Legea 354/2003, care prevede ca, in cazul achizitiilor din domeniul sigurantei nationale a caror valoare depaseste 5 milioane de euro, compensarea (offset) trebuie sa fie de cel putin 80% din valoarea contractului.

Concret, in cazul contractului de un miliard de euro, EADS ar fi trebuit sa se angajeze la investitii de cel putin 800 de milioane.

Pentru incalcarea acestei prevederi, legea prevede amenda contraventionala de la 80 la 400 de milioane de lei.

Exceptie se poate face „in caz de urgenta“ sau „stari de necesitate“, cu acordul Comisiei interministeriale de offset. Secretarul de stat in Ministerul Economiei Decebal Ilina, loctiitor al presedintelui Comisiei de offset, ne-a declarat: „Doamne fereste sa fie Romania in stare de necesitate sau de urgenta“.

Mai mult, Ilina spune ca nu a fost convocat la Comisia de offset, iar, cand a cerut lamuriri, i s-ar fi spus ca s-a facut o comisie restransa cu Ministerul Finantelor. In mod normal, din comisie fac parte, pe langa institutiile mentionate, si reprezentanti ai Ministerului de Externe si ai Ministerului Apararii. Conform legii, comisia trebuie sa aprobe contractele de offset.

Referitor la afirmatiile lui Toma Zaharia despre valoarea de offset de pana la 30%, Decebal Ilina i-a recomandat „sa citeasca si el legea“. „Nimeni nu o poate incalca, nici macar presedintele tarii“, ne-a declarat Ilina.

Toma Zaharia, persoana care a semnat contractul cu firma EADS, a refuzat sa ne raspunda la orice intrebari. „Daca eu discut cu toti ziaristii, ma luati in tarbaca“, ne-a explicat secretarul de stat.

Declaratiile pe care ni le-a acordat pana acum Toma Zaharia se refera la cine primeste diferenta de 350 de milioane de euro dintre valoarea totala a contractului si cei 650 de milioane luati de EADS, respectiv la motivul pentru care au fost securizate toate frontierele, inclusiv cea cu Ungaria si cea cu Bulgaria.

In primul caz, secretarul de stat ne-a spus ca „nu conteaza cine ia banii, conteaza cine munceste“.

Despre motivul securizarii frontierelor interne ale Uniunii Europene, Toma Zaharia ne-a raspuns cu o intrebare: „Franta si Italia de ce isi securizeaza frontierele?“, a sugerat Zaharia fara sa raspunda daca masura securizarii intregii frontiere ne-a fost ceruta de Uniunea Europeana.