Ministrul educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu, a renuntat la ideea eliminarii Testelor Nationale pentru absolventii claselor a VIII-a, asa cum anuntase oficial la sfarsitul lui iunie.

Motivul acestei decizii a fost dezvaluit de seful Biroului de presa al ministerului, Daniel Tomoni: "Rezultatele experimentului privind introducerea noilor criterii de notare la clasa a VIII-a nu au fost suficient de revelatoare pentru eliminarea examenelor finale de la Testele Nationale.

Ministerul nu vrea sa bulverseze sistemul, adoptat dupa modelul francez, mai ales ca acest nou tip de notare n-a fost experimentat in clasele V-VII".

Drept urmare, ministerul a finalizat si a trimis in teritoriu Metodologia de organizare si desfasurare a examenului, programat a se desfasura in iunie 2005.

Potrivit documentului, si absolventii claselor a VIII-a din 2005 vor sustine probe scrise la disciplinele Limba si literatura romana, Matematica, din toata materia studiata in clasele V-VIII, si, la alegere, dintre Istoria romanilor si Geografia Romaniei, doar din materia de clasa a VIII-a. Doar prin promovarea acestor examene, elevul se va putea inscrie la admiterea in clasa a IX-a de liceu.

Aceasta se va face tot in sistem computerizat, iar media generala pentru admitere va fi alcatuita in proportie de 50% din media de la Testele Nationale si 50% din media celor patru ani de gimnaziu (clasele V-VIII). De asemenea, in caz de nepromovare, aceste examene pot fi sustinute in oricare dintre sesiunile ulterioare, acestea organizandu-se o data pe an.

Atat candidatii proveniti din invatamantul de stat, cat si cei din particular au dreptul sa sustina prima sesiune de teste fara taxa.