Testele Nationale vor functiona si in 2005

de Alexandru Calmacu     Gardianul
Vineri, 3 septembrie 2004, 0:00


Ministrul educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu, a renuntat la ideea eliminarii Testelor Nationale pentru absolventii claselor a VIII-a, asa cum anuntase oficial la sfarsitul lui iunie.

Motivul acestei decizii a fost dezvaluit de seful Biroului de presa al ministerului, Daniel Tomoni: "Rezultatele experimentului privind introducerea noilor criterii de notare la clasa a VIII-a nu au fost suficient de revelatoare pentru eliminarea examenelor finale de la Testele Nationale.

Ministerul nu vrea sa bulverseze sistemul, adoptat dupa modelul francez, mai ales ca acest nou tip de notare n-a fost experimentat in clasele V-VII".

Drept urmare, ministerul a finalizat si a trimis in teritoriu Metodologia de organizare si desfasurare a examenului, programat a se desfasura in iunie 2005.

Potrivit documentului, si absolventii claselor a VIII-a din 2005 vor sustine probe scrise la disciplinele Limba si literatura romana, Matematica, din toata materia studiata in clasele V-VIII, si, la alegere, dintre Istoria romanilor si Geografia Romaniei, doar din materia de clasa a VIII-a. Doar prin promovarea acestor examene, elevul se va putea inscrie la admiterea in clasa a IX-a de liceu.

Aceasta se va face tot in sistem computerizat, iar media generala pentru admitere va fi alcatuita in proportie de 50% din media de la Testele Nationale si 50% din media celor patru ani de gimnaziu (clasele V-VIII). De asemenea, in caz de nepromovare, aceste examene pot fi sustinute in oricare dintre sesiunile ulterioare, acestea organizandu-se o data pe an.

Atat candidatii proveniti din invatamantul de stat, cat si cei din particular au dreptul sa sustina prima sesiune de teste fara taxa.45 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică