Pe 2 septembrie 1990, regiunea transnistreana, cu o populatie de mai putin de un milion de oameni, si acestia in mare majoritate vorbitori de rusa si ucraineana, si-a declarat, in mod unilateral, independenta fata de Republica Moldova, de teama tot mai crescanda a unei eventuale apropieri fata de Romania.

Au trecut de atunci 14 ani, marcati de nenumarate confruntari verbale, conflicte directe si chiar razboaie, insa problemele dintre Chisinau si Tiraspol nu numai ca nu au fost rezolvate, ci, dimpotriva, s-au agravat, iar independenta asa-numitei republici transnistrene nu a fost recunoscuta de nimeni, nici macar de Moscova, cea care ii sustine mai mult sau mai putin fatis pe liderii transnistreni.

Aniversarea a fost sarbatorita cu mare pompa, printr-o parada militara organizata, ieri, in "capitala" Tiraspol. Mai multe detasamente ale fortelor speciale, ale trupelor de militie si de frontiera au defilat prin fata unei tribune decorate cu drapele rosii in care se aflau "presedintele" acestei regiuni secesioniste, Igor Smirnov, si mai multi dintre "ministrii" sai.

Aniversarea celor 14 ani de "independenta" a gasit Tiraspolul intr-un conflict deschis cu Chisinaul, ce risca sa se transforme intr-o confruntare militara directa.

Administratia de la Tiraspol chiar a solicitat suplimentarea fortelor de mentinere a pacii ruse in regiunea nistreana, si asta pentru ca "ultimele actiuni ale presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin, demonstreaza clar ca exista pericolul unei confruntari militare".

"De aceea am intreprins toate actiunile necesare si am adus armata intr-o stare satisfacatoare de pregatire pentru lupta", a declarat Smirnov, in cadrul unei conferinte de presa consacrate "aniversarii a 14-a a independentei" nerecunoscutei republici moldovenesti nistrene.

"Discutiile cu Republica Moldova nu au fost niciodata extrem de productive, dar impunerea blocadei economice de catre Chisinau face ca in prezent aceste discutii sa fie inexistente", a spus Smirnov.

Pe 27 august, intr-un discurs televizat tinut cu ocazia Zilei independentei, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ca Guvernul de la Chisinau nu va mai negocia cu liderii transnistreni, ci doar cu "cei carora administratia de la Tiraspol li se supune nemijlocit".

"Nu se mai poate sa ne discreditam printr-un proces de negocieri privind soarta Moldovei reunificate cu o clica de impostori, al carei program politic se rezuma doar la exploatarea sentimentelor oamenilor care au trecut prin evenimentele anului 1992", a spus Voronin.

Potrivit sefului statului, "toate retetele privind reglementarea politica a problemei transnistrene, propuse de partea transnistreana, au doar scopul sa mentina suportul militar pentru situatia actuala". In replica, Smirnov a declarat ca, "fara opinia partilor, problema (transnistreana - n.r.) nu poate fi rezolvata". "Pozitia Tiraspolului in procesul de negocieri ramane neschimbata.

Negocierile vor viza normalizarea relatiilor cu Moldova. Presiunile si confruntarile nu au viitor. Actiunile Chisinaului doar adancesc prapastia intre Moldova si Transnistria", a subliniat Smirnov.

in luna iulie, autoritatile din Republica Moldova au interzis toate importurile si exporturile pe portiunea de granita nistreana intre Republica Moldova si Ucraina, decizia fiind un raspuns la inchiderea a sase scoli de limba romana de catre autoritatile autoproclamate ale Transnistriei. Mai mult, Smirnov le-a interzis celor circa 5.

000 de copii care frecventeaza scolile romanesti cu predare in grafia latina din Transnistria sa reia cursurile pe 1 septembrie. In conditiile in care unitatile scolare sunt in continuare ocupate de militiile transnistrene, elevii si profesorii lor au fost nevoiti sa organizeze festivitatile de incepere a noului an scolar in plina strada, la cateva sute de metri de institutiile de invatamant.

"Dupa ce militienii transnistreni ne-au interzis sa ne apropiem de scoala, elevii, imbracati festiv, s-au aliniat pe trotuar, la o distanta de circa 200 de metri de institutie.

Ei au recitat poezii, au cantat cantece romanesti, noi i-am felicitat pentru inceperea noului an scolar si am incheiat careul in acordurile imnului Republicii Moldova - Limba Noastra", a explicat Ion Ivcev, directorul Scolii nr. 20 din Tiraspol. "Elevii au incercat sa le daruiasca flori chiar si militienilor care blocau intrarea in scoala, dar acestia le-au refuzat", a adaugat el.