Cea de-a doua etapa, de toamna, a programului turistic "Litoralul pentru toti", va debuta pe data de 5 septembrie si va fi destinat, in cele trei serii ale sale de cate 6 zile, atat pensionarilor, veteranilor si vaduvelor de razboi si altor categorii defavorizate, cat si altor persoane care, potrivit ministrului Mitrea, "nu au avut posibilitatea sa ajunga pe litoral".

"In aceasta vara, trenurile care au circulat spre mare au transportat peste 2.000.000 de calatori."

Tarife sociale si oferte speciale

Oferta Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin Autoritatea Nationala pentru Turism, este defalcata intr-o categorie cu tarife sociale si alta cu tarife speciale. Astfel, de tarifele speciale vor putea beneficia cate 1.430 de persoane pe fiecare serie, in timp ce a doua oferta are o disponibilitate de 3.290 de locuri pentru fiecare serie.

De asemenea, pensionarii si celelalte persoane cu venituri modeste care opteaza pentru tarife sociale vor fi cazate in hoteluri de 1 si 2 stele, preturile fiind de 549.000 lei, respectiv 649.000 lei, in timp ce oferta speciala cuprinde locuri in hoteluri de 1, 2 si 3 stele, iar tarifele sunt de 799.000 lei, 899.000 lei si 999.

000 lei, la ambele categorii de servicii in pret nefiind inclus si costul pentru masa. O alta componenta a acestui program turistic social este si proiectul "Vacanta la tara", derulat in colaborare cu ANTREC si care ofera, la preturi minime, peste 3000 de locuri in pensiuni de 2 si 3 flori.

Impartit pe patru serii de cate 5 nopti de cazare, programul cu pricina va debuta pe data de 13 septembrie, solicitantii avand la dispozitie 45 de locatii din 13 judete, printre statiunile incluse in program fiind Moroieni, Cornu, Agapia, Rasinari sau Sarata. In ceea ce priveste preturile, care nu includ servicii de masa, acestea sunt de 750.

000 lei pentru un loc intr-o pensiune de 2 flori si 950.

000 lei intr-o pensiune de categoria 3 flori. "In curand, vom fi in masura sa demaram si un proiect privind turismul balnear", a detaliat ministrul Mitrea programele turistice ale MTCT, care a mai precizat ca, "pentru programul social desfasurat in acest an, vanzarile au reprezentat o crestere de aproape 14% fata de anul trecut".

Doua milioane de calatori

Asa cum a afirmat Miron Mitrea, in aceasta vara, "Trenurile soarelui" au transportat spre litoral peste 2 milioane de calatori. De altfel, statistica turistilor care au fost pe litoralul romanesc in perioada mai-august a acestui an inregistreaza 655.000 de romani si 95.

000 de straini, ceea ce reprezinta o crestere totala, fata de anul 2003, de 9,25%, chiar daca numarul turistilor romani a fost cu aproape 2% mai scazut decat anul trecut. Cat priveste situatia globala a turistilor straini care au vizitat Romania in primul semestru al acestui an, aceasta releva o crestere de 21% fata de anul 2003, fiind de 2.753.027 persoane.

Astfel, structura vizitatorilor straini ai plaiurilor mioritice este dominata de europeni, cu un total de 2.624.212, in timp ce "codasii" sunt chinezii, cu numai 4.000 de vizitatori. "Potrivit evidentelor anului 2003, contributia turismului este de 3,5% din PIB", a concluzionat ministrul Mitrea activitatea din acest domeniu.

Bursa finantarii in turism

Consecinta, probabil, a acestei cresteri a turismului autohton, in data de 27 septembrie, va fi deschisa, ceea ce constituie o premiera in domeniu, Bursa finantarii proiectelor turistice. In acest sens, institutia respectiva va crea cadrul in vederea finantarii cu credite rambursabile si nerambursabile a proiectelor ce vizeaza toate tipurile de turism (rural, montan etc.

), beneficiarii fiind atat persoane fizice, ONG-uri, cat si asociatii familiale sau IMM-uri, conditiile si criteriile de finantare si eligibilitate fiind incluse intr-un ghid al finantarii acestor proiecte turistice.