Cercetatorii lucreaza la un telefon mobil compatibil cu toate retelele de telefonie mobila din lume. Poate fi folosit pe post de walkie-talkie si, in caz de pericol, poate emite pe frecventele de urgenta.

CRISTIAN IONITA

Prima grija a celor care calatoresc in strainatate este sa se asigure ca isi vor putea utiliza telefonul mobil si dupa iesirea din tara. Trebuie sa verifice daca celularul lor este compatibil cu reteaua “x” sau “y” si daca retelele compatibile au acoperire in zonele prin care va trece.

Ei bine, o companie americana numita Vanu incearca sa rezolve aceste probleme cu ajutorul unei tehnologii pe care a botezat-o Software Defined Radio.

TEHNIC. In prezent, tehnologia transmisiilor radio (indiferent daca este vorba de radiodifuziune, conexiune radio la Internet sau retele de telefonie mobila) este bazata pe dispozitive hardware specializate. Daca au fost create pentru GSM nu se pot conecta la o retea CDMA si nu pot prinde Radio Romania Actualitati nici “in ruptul capului”.

Folosind un software specializat, cei de la Vanu au creat un aparat capabil sa se conecteze la fel de bine la o retea GSM ca si la o retea CDMA. Altfel, in loc sa folosesti un telefon pentru GSM si unul pentru CDMA, instalezi un program in telefon si le utilizezi pe amandoua (evident, e nevoie de un dispozitiv special).

PROTOTIP. Vanu a demonstrat noua tehnologie folosind ca prototip un computer de buzunar Ipaq. Pe langa functiile standard ale unui PDA, dispozitivul este capabil sa realizeze comunicatii in banda FM (precum un walkie- talkie) si P25 (un standard radio FM digital folosit pentru transmisiile de urgenta).

Ei spun ca in viitorul apropiat va putea initia si primi apeluri in retelele GSM si CDMA, transformandu-se intr-un telefon care va functiona in orice retea de telefonie mobila.

Din pacate, se estimeaza ca vor mai trece cinci ani pana cand aceasta tehnologie va fi disponibila la scara larga.