Cinci mari producatori de echipamente "se joaca" de-a 3G in Romania. Nokia, Alcatel, Ericsson, Siemens si Motorola isi testeaza tehnologia pentru telefonia de generatia a treia. Lansarea comerciala a primului serviciu de telefonie 3G in Romania nu va avea loc foarte curand, insa cei mai importanti furnizori de echipamente de comunicatii intuiesc potentialul acestei afaceri.

Adrian Ionescu, directorul Directiei Generale de Comunicatii din cadrul MCTI (Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei), spune ca investitia minima a unui operator in 3 G este de 100 de milioane de euro.

Avand in vedere ca singurii operatori care vor lansa acest serviciu sunt Orange si Connex, avem o investitie minima de 200 de milioane de euro, bani care vor ajunge in buzunarele furnizorilor de echipamente, deoarece este necesara construirea unei retele separate.

O intrebare pe care au ridicat-o nu numai analistii, ci si utilizatorii obisnuiti se refera la oportunitatea reala pe care o reprezinta telefonia de generatia a treia in Romania.

Cu alte cuvinte, cat de pregatiti suntem pentru 3 G, in conditiile in care tehnologiile intermediare, gen WAP sau GPRS, au avut un succes limitat la noi? Specialistii de la Nokia Networks cred ca populatia mare a Romaniei este un argument suficient de solid pentru a suscita atentia operatorilor si producatorilor de echipamente. "3G este o tehnologie benefica si pentru voce si pentru date.

Acest lucru e cu atat mai relevant, cu cat in Europa de Est se produce migrarea rapida de la retelele fixe la cele mobile, fiind necesara o infrastructura din ce in ce mai puternica", afirma Tommi Uitto, director de vanzari de la Nokia Networks. "Romania are o populatie numeroasa si de aceea credem ca aici exista potential", adauga directorul din cadrul Nokia.

Totodata, 3 G va aparea pe piata romaneasca cand puterea de cumparare este de asteptat sa mai creasca. Licentele vor fi acordate cel mai devreme la inceputul lui 2005, iar pregatirea serviciilor va dura cel putin un an. In 2006, probabil ca bugetul acordat de fiecare roman comunicatiilor va fi mai mare. Totusi, principala tinta a operatorilor 3 G vor fi clientii companii.

Acestia le vor putea asigura veniturile menite sa amortizeze mai repede investitiile foarte ridicate. Cel mai probabil, clientii persoane fizice vor reprezenta o prioritate pentru operatori de-abia in faza a doua. "Ne asteptam ca in Bucuresti in primul an sa avem cateva mii de clienti", declara Andra Calin, Corporate & Data Services Manager in cadrul Orange.

Andra Calin este de parere ca serviciile video reprezinta una dintre aplicatiile 3 G cu cel mai mare succes la public. Acest lucru a reiesit din testele pe care Orange le-a facut cu EDGE, un intermediar intre generatiile a doua si a treia de telefonie. O trecere treptata catre 3G a facut si Connex.

Concret, pentru persoanele fizice, noua generatie de telefonie va insemna video telefonie, transmisii video pe telefonul mobil, servicii de localizare etc.

Pentru clientii business, 3G va insemna accesul mobil la Internet si Intranetul companiei, aplicatii business, precum informatizarea fortei de vanzari, supravegherea flotelor de masini, videotelefonia si posibilitatea de a realiza videoconferinte. Pe langa operatori din tara, la licitatia pentru cele patru licente 3 G sunt asteptati si operatori straini.

"Este posibil sa vina companiile occidentale care au investit oricum in aceasta tehnologie si vor sa isi mareasca baza de clienti", sustine Adrian Ionescu, directorul directiei de Comunicatii. In plus, acesta crede ca, pe termen mediu, 3 G poate fi mai rentabil decat GSM-ul. In orice caz, investitiile viitorilor operatori vor fi facute proportional cu cresterea bazei de clienti.

3G In cifre:

• 35 milioane de euro va fi costul unei licente. Banii vor putea fi achitati in cinci transe

• 4 licente pentru telefonia de generatia a treia vor fi acordate incepand de anul viitor

• 100 milioane de euro este investitia minima necesara pentru demararea unui serviciu 3G

• 300 milioane de euro este cifra de afaceri anuala minima pe care trebuie sa o aiba participantii la licitatia internationala pentru licente