Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au inceput urmarirea penala impotriva controversatului om de afaceri Petre Paul Tardea pentru implicare in utilizarea ilegala a unor credite bancare de peste 780 miliarde de lei. Totodata, anchetatorii l-au obligat pe Tardea sa nu paraseasca tara.

Barbatul a sosit, ieri, la PNA, pentru a fi audiat in legatura cu acuzatiile de complicitate in acordarea de credite cu incalcarea legii, utilizarea creditelor in alte scopuri, abuz in serviciu in forma calificata, inselaciune, fals intelectual, uz de fals si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Afaceristul s-a asociat cu mai multe persoane din societati comerciale constituite in grupul "Luminita Marin - Valcea", in perioada 2002-2003, si, prin mijloace ilegale, a participat la acordarea si utilizarea de credite bancare.

De asemenea, la aceste "manevre" au participat si alte firme din afara grupului, fiind intocmite si utilizate acte fictive in numele unor firme bucurestene - Real Oil, Tehnoconsal, Crisvalmar si Roca Junior.

Escrocherii si pe vremea lui Ceausescu

Petre Paul Tardea a fost condamnat, in decembrie 1989, la o pedeapsa de opt ani inchisoare pentru trafic de influenta si inselaciune.

El a mai fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta, dupa ce s-a recomandat drept ofiter in cadrul Ministerului de Interne si a pretins de la Gheorghe Cuciureanu si Nicuta Puica o suma importanta de bani pentru a le obtine aprobari de cumparare de autoturisme Aro. Tardea a primit de la cei doi 120.

000 de lei la nivelul anului 1989, precum si un autoturism Dacia costand 90.000 de lei. Tardea a pretins ca are influenta pe langa functionarii din Ministerul de Interne si ai Administratiei sectorului 5, competenta sa aprobe vanzarea prioritara a unui autoturism Aro.

Voia sa candideze pentru Camera Deputatilor

La data de 10 decembrie 1997, Parchetul General l-a trimis in judecata pe Petre Paul Tardea, impreuna cu Alexandru Dinulescu, pentru fraudarea Bankcoop, acuzatiile la adresa omului de afaceri gorjean fiind de inselaciune, fals in inscrisuri oficiale sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

La momentul trimiterii in judecata, Tardea era administratorul societatii Minola din Bucuresti. In 31 august, Tardea a solicitat, in scris, PNA sa i se comunice daca este cercetat penal, deoarece intentiona sa candideze la alegerile parlamentare, pe listele PNL, in judetul Gorj.

In 12 august, presedintele interimar al PNL Gorj, Dan Ilie Morega, anunta ca omul de afaceri Paul Petre Tardea nu va mai candida pe listele Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD din Gorj. Petre Tardea conducea Comitetul Interimar de reorganizare a PNL Gorj si era sustinut de partid pentru primul loc pentru Camera Deputatilor.

Morega afirma ca Tardea a invocat motive de sanatate pentru retragerea sa de pe lista electorala. Potrivit lui Morega, presedintele Comitetului Interimar ar fi suferit un atac cerebral si s-ar afla internat la Spitalul Militar din Bucuresti.

Un alt Tardea?

Numele omului de afaceri Paul Petre Tardea, originar din Bucuresti, a fost implicat intr-un alt scandal al unor fraude de sute de miliarde de lei. Tardea, insa, a mentionat in nenumarate randuri ca nu el este cel despre care se face referire in procesul respectiv.

Acesta a sustinut ca nici nu cunoaste pe altcineva care sa aiba acelasi nume si care sa fie implicat in afaceri de sute de miliarde de lei.