Romania va infiinta, in colaborare cu Uniunea Europeana, o Unitate Europol, care va fi creata in cadrul unui program de cooperare la nivel international, finantat cu 650.000 de euro. Ieri, in cadrul unei intalniri romano-olandeze, a fost lansat un nou proiect de infratire institutionala.

La eveniment au participat ministrul administratiei si internelor, Marian Saniuta, si ambasadorul Olandei la Bucuresti, Nienke Trooster. Proiectul a fost semnat la 25 noiembrie 2003, avand ca scop infiintarea unei Unitati Nationale Europol si alinierea legislatiei romane din domeniu la acquis-ul comunitar.

Intelegerea mai vizeaza intensificarea cooperarii intre statele membre ale UE si tara noastra in combaterea formelor grave ale infractionalitatii transfrontaliere. Punctul National Focal va fi singura institutie din Romania care va comunica cu Europolul.

In perioada celor 12 luni de desfasurare a proiectului, experti din statele membre ale UE vor lucra, impreuna cu partenerii romani, pentru a intari structurile necesare si capacitatea operationala a Punctului National Focal in domeniile cooperarii internationale politienesti.

Institutiile cu atributii in aplicarea legislatiei juridice vor fi reprezentate in cele doua grupuri de lucru din cadrul proiectului. Primul grup de lucru este Grupul de lucru Interinstitutional, iar al doilea va fi Grupul de lucru Legislativ.

In aceste grupuri de lucru vor fi reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane, Directiei Generale pentru Protectie Interna si Investigatii, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Jandarmeriei Romane, Serviciului Roman de Informatii, Europol, SECI, Interpol, precum si ai unor directii din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.