Presedintele Ion Iliescu a admis, ieri, ca a complimentat PSD, precizand ca face si "o pledoarie completa despre rolul acestui partid, care s-a nascut in focul Revolutiei romane", dar sustinand totodata ca isi va duce la capat mandatul de sef al statului respectand prevederile constitutionale, transmite Mediafax.

Intrebat cum isi va asigura in ultimele luni ale mandatului de sef al statului impartialitatea politica, avand in vedere ca deja a complimentat PSD, Ion Iliescu a raspuns: "Nu numai ca am complimentat. Daca vreti, fac o pledoarie completa despre rolul acestui partid care s-a nascut in focul Revolutiei romane si care a jucat un rol activ in toate fazele - ca a fost la guvernare sau in opozitie.

Dar asta nu are nici o importanta cu ceea ce intrebati dvs.: statutul meu de sef al statului si impartialitatea si deschiderea catre toate fortele politice si dialogul cu toate institutiile. Deci, sunt doua lucruri distincte".

Iliescu a precizat ca prin Constitutie si prin reglementarile legale, fiecare candidat la Presedintie este sustinut de o forta politica. "El ramane ca persoana legat de o anumita platforma, de o anumita orientare politica. Asta e una si alta este statutul pe care il indeplineste ca sef al statului", a mai spus Ion Iliescu.

Despre campania electorala

In privinta acuzatiilor care i-au fost aduse ca ar fi facut campanie electorala pentru PSD inaintea alegerilor locale, seful statului a declarat: "Acuzatiile sunt una si realitatea este alta". El a mentionat ca a facut vizite si in orase ai caror primari sunt membri ai altor partide.

Intrebat de ce nu a amanat momentul anuntarii candidaturii sale la Senat pe listele PSD, avand in vedere ca el a precizat in mai multe randuri ca va face un anunt in acest sens abia in noiembrie, Ion Iliescu a afirmat: "Partidul se pregateste pentru intrarea intr-o anumita campanie. Si-a anuntat candidatul la Presedintie. Este obligatoriu sa faca o conexiune. Nu puteam sa refuz acest lucru.

Dar asta e una, iar angajamentul meu ca sa-mi duc mandatul pana la capat si sa-mi respect acest mandat este alta". "Imi voi duce mandatul pana la capat in conditiile respectarii tuturor prevederilor constitutionale", a asigurat Iliescu.

El a mai spus ca o sa vada daca va candida pe listele Organizatiei PSD Bucuresti sau pe cele ale unei filiale judetene.