700.000 de membri PSD sunt asteptati maine, 5 septembrie, la urne pentru a participa la alegerile interne. In urma acestui scrutin vor fi desemnati candidatii partidului de guvernamant pentru Senat si Camera Deputatilor.

SILVIU SERGIU

Alegerile de maine se vor desfasura sub deviza “Vot onest pentru Parlamentul Romaniei“. Membrii de partid ii vor desemna pe viitorii candidati de pe listele electorale prin vot secret, direct si liber exprimat.

In alegerile interne, orice membru de partid si-a putut depune candidatura, daca a indeplinit o serie de criterii minimale: sa nu fi fost suspendat sau revocat dintr-o functie de conducere, sa nu se fi dispus inceperea urmaririi penale impotriva sa, sa nu fi suferit o condamnare sau sa nu fie in prezent cercetat penal.

In plus, fiecare candidat in parte a trebuit sa stranga 1.000 de semnaturi de la sustinatori. Cunoasterea unei limbi straine a fost si ea o conditie.

CAMPANIE. Candidatii in pre-alegeri au avut la dispozitie 18 zile pentru a-si face campanie electorala in interiorul partidului. Ei s-au intalnit cu membrii partidului si au avut voie chiar sa cumpere spatii publicitare in mass media, desi initial acest lucru fusese interzis.

Ei au trebuit insa sa respecte anumite reguli pentru a nu fi exclusi de pe lista. Astfel, a fost interzisa oferirea de cadouri, organizarea unor manifestari care sa influenteze votul (mese gratuite sau asigurarea transportului alegatorilor la vot), campania efectuata prin telefonia fixa sau mobila.

Candidatilor nu le-a fost permis nici sa faca afirmatii care aduc atingere demnitatii umane sau moralei publice, sau sa incite la ura sau discriminare.

METODOLOGIE. Conducerea PSD si-a arogat dreptul de a interveni in stabilirea listelor de candidati pentru Parlament si inainte si dupa alegerile preliminare din partid. 10% dintre locurile eligibile pentru Parlament au fost rezervate unor personalitati marcante ale partidului, impuse de la nivel central, sau unor lideri proveniti din formatiunile cu care PSD va face aliante pre-electorale.

Listele finale cu candidati vor fi analizate de catre Biroul Coordonator si apoi vor fi supuse aprobarii Biroului Executiv Central. Conducerea PSD a mai decis ca 25% dintre candidatii in alegerile interne sa fie femei, iar 30%, tineri.

VOT ELECTRONIC. De regula, membrii PSD isi vor vota candidatii pentru Parlament in sistem electronic, cu ajutorul computerelor.

Acolo unde nu este posibila implementarea acestui sistem, votul va fi clasic, pe liste si cu stampila. Calculatoarele se vor deschide la 8:00 dimineata si se vor inchide la ora 20:00.

In fiecare cabina de vot se va afisa lista de candidati pentru Camera Deputatilor si pentru Senat si un ghid explicativ, iar lista va contine poza candidatului, numarul asociat candidatului si numele si prenumele acestuia. Ordinea candidatilor pe lista va fi stabilita in ordine alfabetica.

In cabina de vot va exista un calculator care va avea acoperita tastatura si lasate libere doar tastele cu numere si doua taste pe care sunt lipite – pe hartie – cuvintele “da“ si “nu“. PSD a mai decis sa invite o serie de observatori independenti care sa supravegheze derularea scrutinului.

NEMULTUMIRI PRINTRE DEPUTATII PARTIDULUI DE GUVERNAMANT

La inceputul saptamanii, mai multi deputati PSD au sustinut in sedinta de grup parlamentar ca alegerile preliminare pot fi manipulate, au declarat surse din PSD citate de Mediafax. Ei au aratat ca alegerile preliminare pot fi manipulate de prefect, de presedintele organizatiei.

O alta metoda de manipulare este, in opinia unor deputati PSD, inregimentarea in partid a cat mai multi membri care la 5 septembrie sa voteze cu o anumita persoana. Deputatii au reclamat faptul ca, in acest mod, vor fi promovati cei cu bani, nu cei care muncesc. Ei au reprosat conducerii PSD ca au muncit patru ani in Parlament, iar acum sunt dati deoparte.

Dupa doar o zi, Adrian Nastase i-a chemat la o intalnire, convocata cu scopul de a-i linisti pe nemultumiti. Liderul PSD le-a dat asigurari ca e loc pentru toata lumea in administratia publica locala sau diplomatie, daca partidul va castiga alegerile.

Deputatilor li s-a promis ca Legislativul va aproba statutul parlamentarilor in regim de urgenta, care prevede facilitati si pensii mari pentru fostii alesi.

Purtatorul de cuvant al PSD Bucuresti, George Maior, a recunoscut ca exista tensiuni la nivelul partidului si al organizatiei, insa acestea erau “asteptate, anticipate“.

COMPUTERE INSUFICIENTE

Numarul insuficient de computere pentru vot caracterizeaza alegerile interne din PSD. Practic, doar in sectiile de votare amenajate in municipiile resedinta de judet votul va fi informatizat, in restul tarii recurgandu-se la reteta clasica, cu buletine de vot si stampile.

In Vrancea, doar in patru sectii de votare din 94 se va vota electronic, in Covasna, in doar o sectie din 17, in Hunedoara doar sapte sectii din 69 au fost utilate corespunzator, in Harghita doar in doua sectii din 17 exista calculatoare, iar in Bacau, doar in sapte sectii de votare din 96.

Si in Arad Mures, Cluj, Bistrita, Bihor, Suceava, Vaslui, Neamt si Botosani PSD se confrunta cu dificultati in asigurarea computerelor necesare votului de maine.

In cinci localitati din judetul Covasna, scrutinul se va desfasura in casele unor lideri locali ai PSD, deoarece mai multe organizatii locale nu au sedii. In Bucuresti sunt pregatite aproximativ 200 de calculatoare. Liderul PSD Bucuresti, Mircea Ursache, a aratat ca in Capitala se va putea vota numai electronic, neexistand buletine de vot.

ILIESCU LA BUCURESTI

Presedintele Ion Iliescu a fost invitat de conducerea PSD sa candideze pe listele parlamentare de la Bucuresti. Potrivit liderului PSD Bucuresti, Mircea Ursache, printre candidatii PSD din partea organizatiei Bucuresti pentru Parlament, care nu participa la alegerile preliminare si intra in categoria celor 10% stabiliti la nivel central, s-ar putea afla si consilierul prezidential Corina Cretu.

Alti posibili candidati care nu vor participa la alegerile preliminare sunt: secretarul de stat in MApN George Maior, purtator de cuvant al acestei organizatii, Alexandru Popa, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine.

Ursache a mai precizat ca in alegerile preliminare pentru stabilirea listelor parlamentare pentru Bucuresti s-au inscris 56 de candidati pentru Camera Deputatilor (pe 28 de locuri) si 24 pentru Senat (pe 12 locuri), adaugand ca Adrian Nastase s-a inscris in aceasta competitie.

El a explicat ca aceste candidaturi au fost analizate de organizatiile de sector, iar Biroul Coordonator al PSD Bucuresti doar le-a ratificat si a analizat contestatiile.

REGULI

Potrivit metodologiei aprobate de conducerea centrala a PSD, astazi la ora 24 va lua sfarsit campania electorala individuala inceputa la 21 august. Maine, calculatoarele se vor deschide la 8:00 dimineata si se vor inchide la ora 20:00. Pentru desfasurarea alegerilor preliminarii se infiinteaza un Biroul Electoral National, cate un birou electoral judetean si birouri electorale teritoriale.

Biroul Electoral National va trebui sa fie format din 11 membri de partid cu experienta si vechime, dar care nu sunt candidati in aceste alegeri, dintre acestia de regula cinci vor trebui sa fie juristi.

Biroul Electoral judetean va trebui sa fie compus din sapte membri ai partidului, dintre care, de regula, trei juristi, iar birourile electorale teritoriale vor avea cate trei membri ai partidului.

ABANDON

Aurel Tarau (Bihor), Iosif Armas (Calarasi), Viorel Balcan (Braila) si Culita Tarata (Neamt) nu vor mai candida la alegerile preliminare din PSD. Ei s-au retras din cursa pentru un nou mandat de parlamentar, iar Consiliul de Integritate Morala al PSD a luat act de aceste decizii.

“Consiliul va continua examinarea sesizarilor primite, solicitand, in acest context, Birourilor Executive Judetene ale partidului informatii suplimentare privind o serie de candidati. De asemenea a fost decisa audierea unor persoane in perioada urmatoare“, preciza un comunicat de presa al PSD.

Grafice

Sondajul de opinie a fost realizat de CURS la comanda Antenei 1, in perioada 9-16 august a.c., respectiv la o luna dupa ce presedintele PSD, Adrian Nastase, a anuntat organizarea alegerilor interne si in plina perioada de depunere a candidaturilor