Alegerile preliminare au avut un efect-surpriza

Cu calculatorul si stampila, pesedistii s-au inmultit peste noapte

Pesedistii s-au antrenat, ieri, pentru alegerile din noiembrie, votand listele de candidati pentru parlamentare. Dupa o intensa campanie mediatica, prin care membrii PSD erau chemati la vot, s-au prezentat la urne circa 65% dintre membrii de partid, media fiind asemanatoare cu cea inregistrata la orice scrutin general.

Fruntase erau, aseara, la ora 18, judetele Giurgiu 74%, Constanta 71%, Bihor 71%, in timp ce la codase au fost Alba cu 45% si Caras-Severin cu 41%, dupa ce Ilfovul batuse recordul inca de la ora 12, cu 75,2%. O situatie ingrijoratoare pentru PSD a fost in municipiul Iasi, unde alegatorii nu s-au inghesuit la vot, semn ca disciplina de partid scartaie.

Ca in orice zi de votare, n-au lipsit episoadele neobisnuite. In cateva localitati din tara au venit sa voteze si persoane fara carnet de membru de partid, convinse fiind ca scrutinul este deschis pentru oricine. In altele au venit la vot membri cu cas la gura inscrisi de o zi sau doua in partid.

Presedintele PSD, Adrian Nastase, era chiar multumit de aceste racolari, considerand ca este "un lucru bun", o dovada a faptului ca partidul are "candidati puternici", capabili sa determine noi inscrieri. Votul electronic, marea mandrie a PSD, a iscat, si el, peripetii. Trei candidati din Suceava si-au desemnat observatori la votul electronic, fiindu-le teama ca alegatorii incurca butoanele.

In alta parte, sub pretextul unei demonstratii, candidatii au fost votati de altcineva decat alegatorul pesedist, ramas spectator la minunea tehnicii moderne. Miza preliminarelor a incins spiritele. In Mehedinti, un candidat, odinioara prefect, Dan Trancota, a inchis o sectie de votare, suparat ca nu are sanse prea mari sa intre in Legislativ.

Iar la Bran, pesedistii cu post de televiziune si-au trimis camerele video sa-i filmeze pe votanti.

Corina DRAGOTESCU

Adevarul - 6 septembrie 2004

Alegerile preliminare din PSD s-au desfasurat ieri intr-o disciplina de partid tulburata doar la Mehedinti. In rest, pesedimea de rind s-a asezat cuminte in fata calculatorului sau la clasicele cabine de vot ca sa-si aleaga viitorii candidati pentru parlament. Numai ca, in fata calculatorului, cei mai multi pesedisti nu prea stiau ce sa faca.

Asa ca fie erau indrumati cu cine sa voteze, fie primeau, cum s-a intimplat la Constanta, biletele cu numele celor care trebuiau sa iasa cistigatori. De sistemul electronic al lui Nica s-a cam ales praful: calculatoare virusate, blocaje, voturi prin Internet Cafe-uri.

Pe de alta parte, numarul mare de pesedisti aparuti sau disparuti peste noapte din unele organizatii locale trezeste banuiala ca unii candidati si-au asigurat votul folosind membri de partid pe post de “masa de manevra”.

Una peste alta, modul de desfasurare a alegerilor din PSD ridica o intrebare: viitorii candidati reprezinta cu adevarat vointa membrilor de partid ori si-au cistigat un loc pe listele parlamentare in mod clasic, in urma unor negocieri prealabile la virful partidului?

Vot teleghidat

Constanta. In orasul Constanta au fost puse la dispozitie 20 de computere, iar oamenii s-au imbrincit ca sa intre mai repede sa voteze si sa plece acasa. Printre cei care purtau ecusoane pe care scria “asistent” si care ii indrumau pe membrii PSD la calculatoare puteau fi recunoscuti cu usurinta angajatii Corpului de Control din cadrul primariei municipiului.

Cei mai multi au declarat ca sint noi membri de partid si ca nu pot sa spuna cu exactitate care este suma pe care au platit-o drept cotizatie la PSD.

Oamenii simpli veniti sa voteze in zi de duminica pentru listele preliminare la parlamentare au recunoscut cu zimbetul pe buze si cu subinteles ca sint angajati ai firmelor Polaris sau Meconst, societati patronate de prefectul Constantei, Gheorghe Martin, sau de fiul acestuia, Eduard Martin, candidat la un loc pentru Camera Deputatilor.

Surse din PSD ne-au dezvaluit ca in zonele cu multi membri s-au impartit fituici cu numele celor care trebuiau votati la alegerile de ieri. La sediul Organizatiei Judetene, de la Hotelul Astoria, pesedistii au stat la coada citeva zeci de minute pentru a-si exprima electronic optiunea in privinta celor care se vor regasi pe listele de candidati ai partidului.

Multi ascundeau in palme niste hirtiute de doi centimetri latime pe maximum zece lungime, ca niste fituici de scolari, pe care erau scrise cele zece nume pentru Camera Deputatilor si patru pentru Senat. Dupa ce votau in fata calculatoarelor, ieseau mototolind in miini aceleasi fituici, cu grija ca nu cumva sa le scape si sa fie culese de jurnalisti.

Potrivit comentariilor dinaintea votului, multi dintre pesedisti invatasera pe dinafara numele pe care trebuiau sa le bifeze: Alexandru Mazare, Corneliu Dida, Eduard Martin, Lucian Balut, Ion Dumitrache, Gelu Dae, Cornelia Beres, Sorin Lucian Ionescu - pentru Camera, iar pentru Senat - Cristian Diaconescu, Mihai Tusac, Dumitru Cilibia, Florenta Marinescu.

La votare, membrii de partid au procedat ordonat: odata aflati in fata computerului, scoteau lista pe care erau inscrise numele si numerele care indicau pozitia si tastau numarul, fara sa se mai uite macar la fetele celor care apareau pe monitor.

Au crezut ca trebuie sa-l voteze pe Iliescu

Galati. In judetul Galati sint peste 13.000 de membri PSD, dar unii dintre acestia, in special de la tara, nu au stiut “ce se voteaza”, crezind ca a venit vremea “sa-l votam pe Iliescu”.

Asa s-a intimplat, de exemplu, la Tulucesti, unde o femeie de 64 de ani s-a dus sa voteze cu presedintele si a fost surprinsa sa afle ca Iliescu nu e pe liste si ca, de altfel, “au dreptul sa voteze doar membrii PSD”. “Ne-a explicat cum sa votam. M-au luat transpiratiile cind m-am trezit in fata calculatorului din cabina de vot. Nu stiu daca am facut bine ce am facut.

Dar, sincer sa fiu, nu cred eu ca la nivel de conducere de partid se ia in seama rezultatul votarii. Pentru ca toata lumea zice ca sint cartile deja facute”, ne-a declarat Ionel V., de 54 de ani.

“Nu stiu pe cine am votat, sincer, nici nu-i cunosc, m-am uitat si eu asa, la fetele lor din fotografie. Am fost surprins cu votarea asta, ca eu credeam ca se voteaza doar cind sint alegeri locale la primarie sau nationale la presedintie si parlamentare. Dar poate ca asa trebuie sa fie. Stiu multi care au fost sa voteze si cautau denumirile partidelor”, ne-a spus si Viorel D.

Votul, impiedicat in restart

Iasi. Chiar daca au fost alegeri interne, PSD a avut totusi parte de opozitie. Aceasta a aparut sub forma procedurii de vot electronic si le-a dat mari batai de cap organizatorilor. Astfel, au fost dese cazurile in care membrii PSD au fost scosi din cabina inainte de a vota de catre “administratorul de retea”, pentru ca sistemul se bloca periodic si trebuia repornit pe baza de parola.

De asemenea, presedintele de sectie ii insotea deseori pe membri in cabina de vot “pentru a le explica procedura”. Iar daca acest moment coincidea cu cel in care se bloca sistemul, se ajungea in situatia ca in cabina de vot sa se inghesuie trei persoane. “Orice alegator are dreptul sa fie asistat, daca doreste acest lucru.

Unii membri mai in virsta sint mai tensionati in fata calculatorului si au nevoie de ajutor”, a declarat Alexandrina Jeflea, membra in biroul electoral. Deruta a semanat si scrisoarea presedintelui PSD Adrian Nastase, pe care fiecare membru o primea la intrarea in cabina de vot. Nastase le explica pesedistilor ca trebuie sa innoiasca clasa politica si ii indemna sa vina la vot.

Mesajul in sine ar fi fost mai eficient daca l-ar fi primit toti membrii PSD cu citeva zile zile inainte de vot, si nu doar cei care oricum intentionau sa voteze.

Alegeri in Internet-cafe-uri

Suceava. Pesedistii din municipiul Suceava au organizat trei sectii de votare in Internet-cafe-uri. Presedintele organizatiei municipale, Constantin Hutanu, a declarat ca a ales aceasta solutie pentru ca a gasit in cluburile de Internet o baza materiala adecvata. In plus, el considera ca oamenii trebuie invatati sa voteze pe calculator.

“Eu sper sa ma ajute baietii aia dinauntru, ca altfel nu stiu ce sa fac. N-am fost in viata mea la Internet... nici nu stiu ce-i aia”, spunea o femeie care tocmai se pregatea sa voteze in sala de Internet.

Pusi in situatia de a intra pentru prima oara in viata intr-un Internet-cafe, multi dintre membrii PSD au afirmat ca a fost o experienta interesanta, dar ca prefera totusi metodele traditionale de vot. In sectiile unde votul era electronic, organizatorii au pregatit si buletine, si stampile, pentru cazurile de forta majora.

“Trebuie sa fim pregatiti in caz ca va interveni ceva, cum ar fi furtuni puternice care sa conduca la avarii si la aparitia de probleme in alimentarea cu energie electrica”, a declarat Gavril Mirza, liderul PSD Suceava.

Trancota, victima mouse-ului

Mehedinti. Ex-prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, a ales sa plece din PSD si din functia de presedinte al organizatiei Vinju Mare, alaturi de sotia sa, Dana, fosta sefa de cabinet a acestuia si actualmente consilier judetean, acuzind intentia de fraudare a alegerilor interne.

In opinia familiei Trancota, alegerile de duminica nu s-ar fi desfasurat corect, existind mai multe semnale in acest sens. “In Drobeta-Turnu-Severin, mouse-ul a ramas in interiorul sectiei de votare, lucru interzis de regulamentul de organizare a alegerilor.

Va dati seama ce insemna asta, mouse-ul fiind, de fapt, contorul voturilor exprimate”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Dana Trancota, aprobata tacit de sotul sau. Cei doi nu au anuntat inca la ce partid vor pleca, dar au tinut sa precizeze, destul de clar, ca nu au de gind sa stea “pe tusa”.

“Nu am hotarit inca in ce partid ne vom inscrie, dar ce va pot spune cu siguranta este ca nu avem de gind sa stam departe de scena politica”, a afirmat Dan Trancota.

Destituit in urma cu doua luni din functia de prefect, Trancota candida pe listele pentru Senat, alaturi de ministrul agriculturii, Petre Daea, in fata caruia nu ar fi avut nici o sansa, spun membrii PSD, eligibil fiind un singur loc. La scurt timp dupa plecarea lui Trancota din PSD, Biroul Electoral al partidului a anuntat... excluderea acestuia din procesul electoral.

Virusi oltenesti

Craiova. Sectia de vot amenajata la sediul PSD Dolj din Craiova a pierdut citeva zeci de voturi exprimate de membrii partidului din cauza ca unul dintre calculatoarele puse la dispozitie pentru procesul de vot s-a virusat. Responsabilii cu procesul electoral din Dolj au fost nevoiti sa apeleze la specialistii in computere, dar acestia nu au mai putut salva voturile deja exprimate.

“Intri in cabina si introduci codul 01 in calculator”

Deva. Foarte putini alegatori stiu cum sa voteze cu ajutorul calculatoarelor, cu atit mai mult cu cit majoritatea sint persoane in virsta. Exista pentru fiecare cabina un asistent care indruma alegatorii. In afara de specialistii in informatica, si alte persoane, membri de partid, se amesteca in procesul de votare. Intrarea a doua persoane in cabina de vot a fost, la Deva, o practica frecventa.

Mai mult decit atit, s-au semnalat cazuri in care o persoana a votat si pentru restul familiei. In aceasta situatie este fostul presedinte al PSD Hunedoara, Mihail Rudeanu, care a votat pentru sotie si fiica sa, Mihaela Rudeanu-Mischie. Surse apropiate familiei confirma faptul ca fiica fostului presedinte nu s-a aflat in Deva duminica.

Pe culoarele casei de cultura, unde sint amplasate calculatoarele, exista persoane “binevoitoare” care invata alegatorii cum sa voteze. Indicatiile de la centru trebuie respectate cu orice pret. “Intri in cabina si introduci codul 01 in calculator”. Este indicatia pe care cei nedumeriti o primesc de la membrii comisiei din Deva.

Codul cu pricina este, intimplator, al lui Adrian Paunescu. Atit in comune, cit si in centrele urbane au fost mobilizati toti activistii partidului care au transportat cu masinile alegatorii la sectile de votare. In comune, membrii de partid au avut la dispozitie autobuze cu care s-au deplasat la vot din satele mai indepartate.

“Eu nu stiu cum se voteaza, mi-a spus o domnisoara ca trebuie sa intru in cabina si sa ascult de ce zice ea. Am votat si gata, acu, cine o iesi treaba lor”, spune o batrina de 72 de ani, adusa de presedintele organizatiei de cartier sa voteze.

De asemenea, secretul votului este departe de a fi asigurat , orice persoana interesata putind vedea, pe linga perdelele cabinelor, pentru cine a votat alegatorul.

“Mi s-a spus cu cine sa votez”

Petrosani. Potrivit unor membri PSD, presedintii mai multor organizatii locale au ajuns sa-i manipuleze pe votanti pentru a iesi apropiatii lor, invatindu-i sa voteze doar cite un singur nume atit la Camera Deputatilor, cit si la Senat. “Mi s-a spus pe cine sa votez ca sa fim siguri ca respectivul candidat are sanse sa iasa.

Ni s-a spus ca, in caz contrar, voturile se impart si sint mai putine sanse sa iasa persoana noastra”, afirma un membru al PSD Petrosani. In ce priveste experimentul sistemului de vot electronic, membrilor PSD le-a dat multe batai de cap, acestia fiind nevoiti sa apeleze la specialisti chiar si in cabina de vot pentru a sti ce sa faca. “M-a ajutat o persoana care se ocupa de sistem.

Exista un cod al candidatilor, am dat clic pe Camera Deputatilor si am introdus codul celor pe care i-am votat si la fel am procedat si pentru Senat”, a declarat un membru care votase.

Unde se duc membrii PSD cind se duc?

Braila. Cu toate ca inainte de alegeri se vehicula ca PSD are, in judetul Braila, 15.000 de membri, presedintele organizatiei judetene, Aurel Simionescu, a declarat ieri ca pe listele partidului sint inscrisi 9.100 de membri, numarul acestora scazind dupa alegerile locale din luna iunie. (L.E.)

Vot secret cu indrumator

Adrian Nastase a votat ieri, in alegerile preliminare din PSD, la sectia de votare din Piata Amzei. El a sosit cu o intirzire de peste o ora si a fost bagat in fata de catre organizatori atit la inscrierea numelui, cit si la exercitarea votului.

Desi presa n-a fost lasata in sala unde a votat intiiul pesedist al tarii, Nastase fost unul dintre putinii care se pare ca n-au avut nevoie de indrumare pentru a folosi computerul in exercitarea votului. Nici nu era foarte greu pentru cei care au mai vazut cum arata un computer.

Din cite am obsevat noi, la sectia din Amzei si la cea din Calea Victoriei a existat riscul fraudarii, incalcindu-se in mod clar prevederile hotaririlor privind votul preliminar care spun ca “votul este secret”.

N-au existat cabine de vot, iar in fiecare sala de vot din cele doua sectii pe care le-am vizitat erau citiva tineri care-i indrumau pe oameni cum sa voteze, ce taste sa apese.

Intrebat daca a folosit mouse-ul pentru a-i vota pe viitorii candidati la parlament, un pesedist in virsta ne-a declarat la iesire: “Eeee, cu mausu'... De unde sa stiu eu ce-i ala?!”. “Pe cine preferati de pe lista?”, a fost cineva intrebat. “Pe toti, ca sintem toti membri de partid”. “Ii votati pe toti?”. “Da, pe toti”.

Tehnic, era imposibil de votat toata lista de pretendenti. La Bucuresti erau doi pe loc, astfel ca nu puteau fi votati mai mult de jumatate din candidati. Asadar, este posibil ca o parte din votanti sa aleaga prima jumatate din lista alfabetica a celor inscrisi in cursa pentru un loc de candidat la parlament.

La iesire, Adrian Nastase si-a exprimat in fata camerelor de luat vederi satisfactia pentru acest “examen extrem de democratic”.

“Incepem sa ne obisnuim cu votul electronic, care a devenit deja o realitate in Uniunea Europeana; la alegerile pentru Parlamentul European, in cele mai multe tari s-a votat electronic, iar in 2006 probabil ca toate alegerile se vor face pe baza electronica in UE, asa ca in 2008 si noi vom recurge masiv la acest vot”, a afirmat liderul PSD.

Unul dintre aspirantii la un loc de deputat este si Alexandru Mironov, cunoscut ca apropiat al gruparii Iliescu din PSD. Acesta a votat in cursul diminetii la sectia din Amzei. Surpriza mare insa: printrei cei alesi de Mironov sa faca parte din lista electorala a PSD nu s-a aflat si Adrian Nastase.

El i-a votat, din cite am observat, pe Stefan Cazimir, Adrian Severin, Sorin Oprescu, Dan Ioan Popescu, adica parlamentari cu traditie indelungata. Adrian Nastase a fost asaltat la plecare de un mic grup de pensionare, care au incercat sa-i ceara socoteala pentru pensiile lor mici.

Reusind sa scape cu greu din “ghearele” uneia, Nastase s-a trezit cu o alta pensionara care bagase capul in luxosul sau Volkswagen Touareg. “Domnule prim-ministru, ce se intimpla cu banii nostri, ca nu mai avem cu ce sa ne cumparam de mincare?”, a intrebat femeia diperata. Ea n-a mai primit insa raspuns, usa limuzinei trintindu-se fix in fata sa.

Ev. Zilei - 6 septembrie 2004

Mult-laudatele alegeri interne organizate de PSD s-au desfasurat dupa chipul si asemanarea sa. Cea mai importanta revelatie pentru social-democrati, in general, si pentru Adrian Nastase, in special, este aceea ca PSD-istii sunt mai putini decat credeau.

Alegerile preliminare din PSD au scos la iveala faptul ca membrii de partid sunt in numar mai mic decat in raportarile pe care sefii de filiale le faceau conducerii centrale. Daca, pana ieri, sefii PSD spuneau ca asteapta la vot 700.000 de membri de partid, evidentele revizuite ale partidului arata, la o prima aproximare, ca numarul este de 600.000.

Si ceva!, dupa cum recunostea chiar presedintele partidului, Adrian Nastase. La Bucuresti, intr-o singura noapte, jumatate dintre membri s-au „topit“. Daca, vineri, liderul Organizatiei municipale, Mircea Ursache, credea ca 60.000 de bucuresteni au carnete la PSD, ieri, s-a stabilit ca membrii de partid sunt doar in numar de 35.000. „Nu as spune ca au fost raportari false.

La un moment dat, nu s-a mai pastrat foarte multa ordine, nu a mai existat o foarte mare disciplina in evidenta de partid, iar cei care au plecat in strainatate la munca sau unii care pur si simplu s-au retras din partid, unii care nu au mai fost activi in interiorul partidului - nu si-au mai platit nici cotizatiile si nici nu au mai venit la activitati - nu au fost radiati din evidente.

Cred ca este vorba mai curand de neglijenta, de lipsa de disciplina in ceea ce priveste stabilirea listelor“, a explicat Nastase disparitia cadrelor de nadejde ale partidului.

Cat despre procesul de vot, care, conform Biroului Electoral National al PSD, s-a „desfasurat in bune conditiuni“, acesta a fost o mostra de permisivitate la limita moralitatii. Pe ultima suta de metri, s-a renuntat la regula sa voteze doar membrii de partid care au cotizatiile platite la zi.

Tot in ultimul moment, s-a renuntat la ideea de a se solicita carnetul de membru de partid pentru a se permite votarea. Se putea vota doar cu buletinul daca erai trecut in liste. Si, chiar daca nu erai trecut in liste, puteai sa votezi, fiind trecut pe liste speciale.

Acest lucru s-a intamplat la sectorul 1 din Bucuresti si in Gorj, unde doua jurnaliste au reusit sa voteze „pe incredere“ fara sa fie membri de partid.

Sa mai spunem ca cei care votau nu erau „stampilati“ in nici un fel, astfel incat puteau reveni la urne de cate ori voiau? Sau ca in sectiile de votare din sectorul 1 candidatul Nastase isi continua campania electorala prin afisele mari care tronau in sectii?

Poate ca au votat si simpatizantii PSD, nu doar membrii, facand-o in urma apelului din clipurile publicitare. Adrian Nastase a recunoscut ca, indirect, acest lucru este posibil.

„Clipurile publicitare ii invitau, intr-un fel, pe cei care poate erau in zona de simpatizanti sa intre in partid ca membri si sa poata sa-si exercite si dreptul de cenzura sau de control asupra candidatilor la Parlament“, a spus Nastase adaugand ca i se pare un lucru bun.

Asta s-a intamplat dupa ce, cu cateva zile inainte, se sustinea ca pot vota doar membrii PSD inscrisi cu cel putin sase luni inainte. Contestand corectitudinea alegerilor din PSD, doi dintre candidati au iesit din cursa.

Este vorba de Sergiu Nicolaescu, care s-a retras sambata, si de Dan Trancota, fost prefect de Mehedinti, care a fost eliminat de pe lista deoarece facea presiuni asupra membrilor de partid sa il voteze.

Florin Ciornei

Cotidianul - 6 septembrie 2004