Sefii PSD si PUR au decis ca partidele lor sa mearga impreuna la alegerile generale din aceasta toamna

Consiliul National al PUR a decis, ieri, prin vot, ca partidul sa participe la alegeri in alianta cu PSD, in favoarea acestei optiuni pronuntandu-se 202 membri, pentru Alianta PNL-PD s-au exprimat 19 membri, iar pentru participarea pe liste proprii s-au inregistrat 142 de voturi, informeaza Mediafax.

La negocierile cu PSD s-a convenit asupra obtinerii de catre PUR, pe listele pentru parlamentare, a 22 locuri de deputat si 10 senator si formarea de grupuri parlamentare proprii, a afirmat vicepresedintele PUR, Codrut Seres. El a precizat ca, in urma negocierilor cu Alianta PNL-PD, umanistii au obtinut 12 locuri la Camera Deputatilor si 8 locuri la Senat.

Potrivit presedintelui PUR, Dan Voiculescu, in zilele imediat urmatoare vor fi continuate negocierile cu PSD pentru stabilirea programului de guvernare si a programului electoral.

Liderul PSD, Adrian Nastase, a salutat decizia umanistilor si a remarcat faptul ca in cadrul PUR s-a exprimat o optiune categorica in favoarea social-democratiei, cu 202 voturi pentru PSD si 19 voturi pentru Alianta PNL-PD.

El a apreciat ca "este de traditie" cooperarea dintre cele doua partide, "stiut fiind faptul ca, si la alegerile din 2000, am avut o oferta comuna, castigand alegerile sub sigla Polului Social Democrat". "Continuarea acestei colaborari constituie un semn care arata ca echipa pe care o formam este una de succes, care si-a demonstrat eficienta pe parcursul acestor ani.

Este foarte posibil ca, tot in cursul saptamanii viitoare, sa organizam un Congres comun al celor doua formatiuni - forum care va adopta proiectul programului de guvernare, structura Guvernului si manifestul electoral", a mai spus liderul PSD.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat ca "decizia PUR nu este o surpriza", intrucat PNL si PD aveau informatii "ca exista o tendinta puternica in acest partid de a se alatura actualei puteri". (C.P./B.A.)

Gardianul

Umanistii reuniti ieri in Consiliul National au decis, prin vot, ca PUR sa participe la alegerile generale in alianta cu PSD. Pentru PSD s-au pronuntat 202 membri ai Consiliului, 19 pentru Alianta PNL-PD, iar 142 pentru participarea pe liste proprii. Umanistii vor avea 22 de locuri de deputati si 10 de senatori.

DANA PICIU

Membrii Consiliului National al PUR au hotarat ieri, prin vot, ca umanistii sa mearga la alegerile generale din aceasta toamna in alianta cu PSD. Voturile celor 383 de membri ai Consiliului National prezenti la sedinta de ieri au fost urmatoarele: 202 voturi pentru alianta cu PSD, 19 voturi pentru alianta cu PNL-PD si 142 de voturi pentru participarea pe liste proprii. Un vot a fost anulat.

“Personal ma bucur ca nu am avut unanimitate pentru ca s-a vazut ca in interiorul partidului exista pareri diferite”, a spus Dan Voiculescu, presedintele Partidului Umanist.

In urma negocierilor de pana acum dintre cele doua partide umanistii vor avea pe listele comune cu PSD 22 de locuri eligibile pentru Camera Deputatilor si 10 locuri pentru Senat si isi vor face grupuri parlamentare proprii la ambele Camere.

IDENTITATE. Presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, a precizat ferm ca PUR este un partid de sine statator care nu se contopeste cu alta formatiune. “PUR va avea in continuare o doctrina proprie, o identitate proprie.

PUR nu a fost si nu va fi niciodata la remorca vreunui partid, indiferent cum se numeste acesta”, a declarat liderul umanist in fata colegilor sai din toata tara reuniti ieri la Consiliul National al partidului. Liderul umanist a aratat ca cel mai bun argument pentru ca PUR sa faca o alianta preelectorala cu PSD a fost tocmai votul Consiliului National.

Dan Voiculescu considera ca o parte a electoratului PNL-PD se va transfera catre alianta PSD-PUR. “Cred ca acesta a fost si argumentul cel mai puternic care i-a facut pe cei de la PSD sa se apropie de umanisti. Noi avem o doctrina diferita de cea a PSD, iar partidul de guvernamant avea nevoie de un anume procent din zona liberala”, a declarat liderul PUR

Liderul PSD, Adrian Nastase, a salutat decizia Consiliului National al PUR de a se alia cu PSD.

FORUM

In urmatoatele zile PSD si PUR vor avea o alta serie de negocieri in cadrul carora urmeaza sa se stabileasca concret sigla, numele si candidatul la Presedintia tarii ai aliantei. Se va stabili de asemenea un program electoral comun.

Hotararea finala in privinta tuturor acestor puncte va fi luata, conform liderului umanist, Dan Voiculescu, intr-un forum comun PSD-PUR care urmeaza sa aiba loc cat mai curand.

Liderul umanist a mai afirmat ca negocierile de pana acum nu au vizat un viitor guvern comun sau eventuale functii pe care ar urma sa le ocupe reprezentantii PUR intr-un asemenea guvern, pentru ca atat timp cat nu se cunosc rezultatele alegerilor “nu putem discuta despre blana ursului din padure”.

Jurnalul National - 6 septembrie 2004

Partidul Antena 1 va emite pentru PSD

Drept rasplata, PUR-ul va primi 22 de locuri de deputati si 10 de senatori pe listele formatiunii lui Nastase

Dan Voiculescu se da mai nou liberal si se lauda ca va transfera voturi de la Alianta la PSD

PUR s-a intors, duminica, la vechiul sau aliat, PSD, pe listele caruia va candida la alegerile generale. Sub atenta supraveghere a lui Dan Voiculescu (seful partidului si patron al postului de televiziune Antena 1), membrii Consiliului National al PUR au avut de ales, prin vot, solutia politica pentru a ajunge in parlament.

Desi au avut la dispozitie trei formule, cei mai multi umanisti au decis ca partidul sa intre in alianta cu PSD. Acest lucru i-a nemultumit pe citiva membri PUR, printre care si primarul Bacaului, Romeo Stavarache, care a plecat plingind de la Consiliul National.

Dupa o sedinta cu usile inchise, Dan Voiculescu a venit in fata presei sa anunte victorios ca, “prin vot”, s-a hotarit ca PUR sa se alieze din nou cu PSD. Potrivit lui Voiculescu, PUR va cistiga din aceasta combinatie politica 22 de deputati si 10 senatori pe listele PSD, plus grupuri parlamentare la Camera Deputatilor si Senat, separate de partidul lui Adrian Nastase.

Trocul cu PSD a fost mult mai reusit decit cel cu Alianta PNL-PD, care oferea PUR doar 12 locuri la Camera Deputatilor si 8 la Senat. In fata unei asemenea realitati, 202 membri PUR au votat pentru alianta cu PSD si doar 19 pentru cea cu D.A. Numai ca lucrurile nu s-au oprit aici, intrucit PUR mai avea o a treia varianta: sa participe individual la alegerile parlamentare.

In favoarea acestei solutii a votat un numar destul de mare de membri PUR - 142, printre acestia aflindu-se cei din organizatiile care au reusit sa cistige alegerile locale. Cei care s-au pronuntat pentru aceasta varianta au fost primarul Bacaului, Romeo Stavarache, presedintele CJ Prahova, Florin Anghel, si primarul din Galati, Eugen Durbaca.

Cei trei au amintit, la sedinta Consiliului PUR, ca ei au cistigat alegerile tocmai pentru ca au atacat PSD, iar acum nu fac altceva decit sa insele electoratul.

Voiculescu: “Asta-i politica”

“Lui Romeo Stavarache ii va fi foarte greu sa iasa pe strazile Bacaului. Acolo a fost o batalie murdara, urita, dar asta-i politica”, a spus nonsalant Voiculescu, adaugind amenintator ca nici unul dintre cei nemultumiti de alianta PUR-PSD nu va pleca din partid.

Voiculescu nu a vrut sa sufle un cuvint despre avantajele pe care le-ar avea PSD in urma aliantei cu PUR, ca rezultat al negocierilor intre cele doua partide. El s-a laudat insa cu faptul ca PSD avea nevoie de un partid liberal-umanist pentru “a se transfera voturi de la Alianta la PSD”.

“Cel mai important lucru este ca un partid cu o doctrina diferita, social-democrata, are nevoie de un partid de orientare liberala pentru a se transfera voturi de la Alianta PNL-PD spre alianta PSD-PUR”, a cugetat Voiculescu.

Despre detaliile politice ale acestei noi aliante, cum se va numi, cite ministere va obtine PUR si daca-si va pastra candidatul la presedintie, Dan Voiculescu n-a dorit sa spuna nimic. El a sustinut ca zilele urmatoare se va infiinta un forum comun PSD-PUR, care va perfecta protocolul acestei aliante.

In plus, alianta PSD-PUR va fi statutata la un congres despre care Dan Voiculescu a spus ca va avea loc saptamina viitoare.

Pus in fata unei aliante cu partidul care l-a creat pe baronul Dumitru Sechelariu in Bacau, personaj cu care in alegerile locale a avut cele mai dure confruntari, actualul primar Romeo Stavarache nu si-a mai stapinit emotiile. La plecare, dupa ce a asistat la conferinta de presa, Stavarache a fost infascat de brat de Dan Voiculescu, acesta interzicindu-i sa vorbeasca cu ziaristii.

Dupa ce s-a eliberat din “arest”, in drum spre masina aflata in parcare, pe Romeo Stavarache l-a podidit plinsul. In acel moment, au aparut extrem de brusc alte doua persoane care l-au luat aproape pe sus pe primarul Bacaului si l-au bagat intr-o masina care a demarat in tromba.

Romeo Stavarache, primarul PUR al Bacaului: "Nu pot fi obligat sa fiu cu PSD"

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, sustine ca a votat ca PUR sa mearga singur in alegeri si recunoaste ca votul pro-PSD il va pune in mare incurcatura in fata bacauanilor.

Cum comentati votul pentru PSD?

Votul pentru PSD dat de colegii nostri are un singur raspuns. Faptul ca foarte multi din colegii nostri din tara n-au depus eforturi foarte mari ca sa obtina rezultate bune la locale si frica lor de a nu intra in parlament i-au dus la votul de astazi.

Veti mai putea da ochii cu locuitorii Bacaului?

Este o problema, intr-adevar, si este o problema foarte complicata.

Dupa o campanie la locale in care discursul PUR a fost impotriva mafiei si baronilor din PSD, acum PUR a batut palma cu PSD. Ce le veti spune?

Intr-adevar, pentru mine este foarte dificil.

Dificil, dar va trebui sa aveti totusi un raspuns, o explicatie...

Pai, un raspuns este ca nu vom pune oameni pe liste alaturi de PSD. Organizatia Bacau categoric nu va pune nici un om pe liste.

Si ce veti face?

Sa-i puna PSD-ul pe toti. Noi, la Bacau, nu putem fi alaturi de ei.

Va trebui sa participati intr-un fel sau altul la alegeri. Cum o veti face?

Nu va putea nimeni sa ma oblige sa fiu alaturi de PSD. Si i-am spus si presedintelui lucrul asta.

Atunci de ce nu demisionati din partid?

Asta este ultimul lucru pe care l-as face la timpul asta. Eu saptamina viitoare voi convoca o conferinta judeteana, si votul majoritatii va spune ce vom face. Dar nu cred ca este o solutie asta. Cred ca lupta pentru o noua generatie politica trebuie sa continue.

Dar puteti ramine intr-un partid care face o alianta complet impotriva convingerilor dvs.?

Domnule, nu stiu ce sa spun acum... Intr-adevar este greu. Este o situatie foarte dificila. Iar faptul ca toata viata mea m-a caracterizat un singur lucru, demnitate si onoare, intr-adevar sint pus intr-o situatie foarte dificila, mai ales fata de electoratul care m-a votat.

Dar aveti un instrument convingator, domnule Stavarache. Demisia din PUR.

Domnule, nu cred ca este neaparat o solutie viabila. Sa va spun de ce. Eu consider ca trebuie sa luptam. Trebuie sa luptam. Am facut-o si astazi, am facut-o si la alegerile locale si o voi face si in continuare. Pe ce fronturi va fi dusa aceasta lupta, vom vedea. Un lucru este clar, eu n-am luptat impotriva nici unui partid politic.

Eu am luptat doar impotriva a ceea ce au facut oamenii, ce programe au facut.

E adevarat, dar oamenii astia reprezinta un partid: PSD.

Da, e adevarat. Dar nu mi-am exprimat niciodata dorinta de a merge cu unii sau cu altii. Eu am spus clar ca vreau sa merg singur. Acum, a-mi da demisia si a ma inscrie in alta parte nu poate fi decit un prim element de lasitate.

Poate un prim element de lasitate tot dvs. l-ati enumerat cind spuneati ca propriii dvs. colegi, din frica sau din lasitate, au ales PSD, ca sa fie siguri ca intra in parlament. Cum mai puteti sta linga astfel de oameni?

Da. Este intr-adevar dificil de dat un raspuns aici. Dar eu spun un singur lucru. Sint primarul orasului Bacau, am alaturi de mine o echipa puternica si vreau sa mentin aceasta echipa in continuare...

Cinstit, domnule Stavarache. Credeti ca PUR si-a tradat propriul electorat, mergind pe mina PSD? Pentru ca discursul la alegerile locale, stiti mai bine decit mine, a fost indreptat impotriva PSD...

Stiti cum a fost. Cei care au obtinut intr-adevar rezultate bune pot fi tradati de oameni. Oamenii au fost tradati, cei care au obtinut rezultate bune. Cei care au obtinut rezultate proaste n-au tradat pe nimeni. S-au tradat pe ei doar.

V-a convins dl Voiculescu, presedintele PUR, ca n-a fost colaborator al Securitatii sau ca n-a avut nici o legatura cu Securitatea? Da sau nu?

.....(n.r. - pauza de citeva secunde)... In mare parte da.

In mare parte da. Si ce a ramas nelamurit?

A, nu stiu. Nici macar nu pot da un raspuns.

Alina Mihai,

Dan Tapalaga

Ev. Zilei - 6 septembrie 2004

Stavarache revoltat impotriva liderului PUR

Umanistii au decis ieri, in cadrul unui Consiliu National, sa se alieze cu PSD in alegeri, castigand in schimb, 22 de locuri la Camera Deputatilor si 10 fotolii de senatori si formarea de grupuri parlamentare proprii. Surse din partid ne-au declarat ca PUR va mai cere de la partidul de la putere inca doua posturi de ministri - al Industriilor si Agriculturii - si un post de vicepremier.

Decizia majoritatii a provocat insa si nemultumiri printre liderii PUR, care au contestat alianta cu PSD cel putin la nivel moral. Cel mai afectat de colaboarea cu partidul de la putere a fost primarul Bacaului, Romeo Stavarache, cel care a reusit sa-l infranga la locale pe baronul Dumitru Sechelariu.

Liderul PUR a izbucnit in lacrimi imediat dupa terminarea conferintei de presa si a refuzat sa faca declaratii ziaristilor. El a fost indepartat imediat de langa ziaristi de catre presedintele PUR, Dan Voiculescu, cu care a schimbat cateva cuvinte.

Stavarache refuza sa puna oameni pe listele Bacaului

Contactat telefonic, Stavarache s-a declarat "mahnit" de aceasta constructie politica si a sustinut ca nu va pleca din partid, deoarece "nu este tradator". Cu toate acestea, el a mentionat ca prima masura pe care o va lua va fi aceea de a nu include pe nici un umanist pe listele parlamentare ale PUR la Bacau. "Nu va pot spune care va fi atitudinea pe care o voi avea.

Saptamana viitoare vom convoca consiliul judetean si vom vedea ce vom face. Trebuie in primul rand sa ma gandesc la acei 60.000 de simpatizanti PUR care la alegerile locale au votat acest partid in detrimentul PSD", a comentat Stavarache.

De altfel, toata conferinta de presa de dupa sedinta Consiliului National a tradat starea de nervozitate existenta in partid. Dan Voiculescu a fost expeditiv cu ziaristii, raspunzand sumar problemelor ridicate de jurnalisti.

Potrivit conducerii PUR, un numar de 202 umanisti au votat in favoarea aliantei cu PSD, iar 142 de membri ai acestei formatiuni s-au pronuntat pentru varianta listelor proprii. Pentru mult mediatizata colaborare la alegeri cu Alianta PNL-PD s-au pronuntat doar 19 umanisti.

In cele 10 minute cat a durat conferinta de presa, Voiculescu a incercat sa-i linisteasca pe acei lideri PUR care ar fi dori sa meaga singuri in alegeri, mentionand ca formatiunea sa nu va fi la remorca nici unui partid si va avea o doctrina proprie. "La locale am avut organizatii foarte bune, care au realizat un scor foarte bun si care si-ar fi dorit sa meaga singure in alegeri.

Si le dau dreptate. Vreau sa le multumesc ca au inteles ca partidul este o unitate", a spus Voiculescu. El a sustinut ca nu vor exista lideri care sa parareasca PUR, desi le va fi foarte greu si vor avea probleme. "La Bacau, primarului ii va fi foarte greu sa iasa pe strazi. Acolo a fost o batalie urata, murdara. Dar asta-i politica", a spus Voiculescu.

El a admis insa ca mai sunt lideri PUR care au avut o problema vizavi de alianta cu PSD, mentionandu-i aici pe sefii organizatiilor din Prahova, Hunedoara si Buzau, unde umanistii au formata majoritatea in consiliul judetean cu Alianta PNL-PD.

Purtatorul de cuvant al partidului, Codrut Seres a mentionat ca Alianta PNL-PD promisese umanistilor 12 locuri la Camera Deputatilor si 8 la Senat. El a sustinut ca programul de guvernare si problema candidatului la Presedintie vor fi analizate in zilele urmatoare, in cadrul unui forum comun al PSD si PUR.

Roxana ANDRONIC

Ziua - 6 septembrie 2004