zona pasagerilor deja verificati * Alarma s-a declansat tarziu si intrusul nu a putut fi depistat, fapt care a provocat anularea curselor si inchiderea unor terminale * Lanterna unui pasager japonez a explodat in mod suspect in timpul verificarii bagajelor * Opt angajati ai aeroportului raniti, mii de pasageri blocati

Prezenta in perimetrul destinat pasagerilor a unei persoane neidentificate care a evitat controlul de securitate, precum si explozia unei lanterne in valiza unui turist japonez au determinat, sambata, pe Aeroportul International din Los Angeles, inchiderea a patru terminale, timp de aproape patru ore.

"Nu credem ca incidentele sunt acte teroriste si nici nu suspectam, deocamdata, vreo legatura intre ele", a declarat un purtator de cuvant al departamentului de securitate din cadrul Administratiei Transporturilor Aeriene (TSA).

"Intr-unul dintre aceste incidente, o mica explozie a provocat ranirea usoara a cinci angajati ai TSA, insarcinati cu monitorizarea pasagerilor, precum si a trei hamali", a adaugat aceeasi sursa. In afara victimelor enumerate de reprezentantul TSA, mii de persoane care urmau sa decoleze spre 40 de destinatii au ramas blocate in aeroport, dupa ce zborurile lor au fost anulate sau intarziate.

Incidentele s-au produs chiar de "Labor Day", atunci cand americanii calatoresc destul de mult, pentru ca-si prelungesc sfarsitul de saptamana. In primul incident, o persoana neidentificata a reusit sa evite filtrul de securitate si, utilizand o scara de iesire, a intrat in zona pasagerilor care fusesera deja controlati.

Dupa declansarea sistemului de alarma, autoritatile au incercat, fara succes, sa localizeze infractorul. Astfel, persoanele din terminalul respectiv au fost evacuate si controlate din nou, de aceasta data cu foarte mare atentie. De asemenea, trei terminale care efectau curse interne au fost inchise.

Dupa numai jumatate de ora, intr-un al doilea incident, mult mai spectaculos decat primul, explozia lanternei de plastic aflate in valiza unui turist japonez care se imbarca intr-un avion coreean cu destinatia Tokyo a dus la inchiderea aglomeratului terminal international.

Potrivit unei oficialitati aeroportuare, "explozia a fost aparent provocata de proasta functionare a bateriilor lanternei, in momentul in care aceasta era verificata de un angajat al TSA".