Eliberarea "locotenentilor" Camatarilor, in atentia ministrului justitiei

de Andi Topala     Gardianul
Luni, 6 septembrie 2004, 0:00arestarii "locotenentilor" fratilor Camataru, asemanatoare cu cea din dosarul lui Gregorian Bivolaru, a facut mare valva in lumea juridicului. Scandalul a ajuns pana la urechile ministrului justitiei, Cristian Diaconescu.

Acesta l-a rugat pe presedintele Curtii de Apel, judecatorul Dan Lupascu, care este si secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii, sa-l trimita, astazi, la cabinetul sau, pe magistratul Ionut Matei. Judecatorul trebuie sa-i dea ministrului lamuriri cu privire la decizia sa de a-i elibera pe "locotenentii" fratilor Camataru din motive procedurale.

Tot astazi, magistratii instantei supreme vor trebui sa decida asupra legalitatii emiterii celor sase mandate de arestare emise de Curtea de Apel Bucuresti.

Sambata, in cadrul unei reuniuni, la sediul Facultatii de Drept, la care au participat mai multi reprezentanti ai justitiei, ministrul Cristian Diaconescu a fost intrebat ce parere are despre cazul judecatorului Ionut Matei, de la Curtea de Apel Bucuresti.

Acesta a devenit proverbial pentru hotararile luate atat in dosarul lui Gregorian Bivolaru, cat si in cel al "locotenentilor" fratilor Camataru, toti fiind pusi in libertate din cauza unor vicii de procedura, asa cum au fost interpretate de magistrat.

Pe scurt, asa cum am explicat in mai multe articole ale ziarului nostru, judecatorul Ionut Matei a considerat ca, atat in cazul lui Gregorian Bivolaru, cat si in cel al celor sase "locotenenti", Tribunalul Bucuresti nu a avut competenta emiterii mandatelor de arestare.

Ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, s-a aratat interesat, in calitatea sa de fost judecator, de deciziile controversate ale magistratului Ionut Matei. Astfel, i-a spus presedintelui Curtii de Apel, judecatorul Dan Lupascu, ca vrea sa-l cunoasca pe acesta si sa-i ceara lamuriri cu privire la solutiile date in cele doua cazuri.

Astazi, magistratul Ionut Matei este asteptat in cabinetul ministrului Cristian Diaconescu pentru a avea o discutie profesionala cu acesta "de la judecator la judecator".


Controverse privind competenta

La sedinta din 1 septembrie, de la Curtea de Apel, privind legalitatea arestarii celor sase "locotenenti" ai fratilor Camataru, magistratul Ionut Matei a pus din oficiu in discutie calitatea Tribunalului Bucuresti de a emite mandatele, in conditiile in care unul dintre cei retinuti, Viorel Pauliuc, avea calitatea de inspector de politie, la momentul comiterii faptelor.

Judecatorul a invocat dispozitiile articolului 27 din Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane. Acesta se refera la calitatea de "organ de cercetare al Politiei Judiciare", pe care ar fi avut-o Viorel Pauliuc, la data comiterii faptelor pentru care fusese retinut.

Trebuie spus ca Legea 218/2002 a fost completata prin Legea 281/2003 privind modificarea Codului de Procedura Penala.

In replica la argumentele magistratului, procurorul de sedinta a sustinut ca Viorel Pauliuc, avand gradul profesional de inspector principal, nu avea calitatea de "organ de cercetare al Politiei Judiciare", pe care, de altfel, nu o detine nici in prezent, nefiind desemnat nominal de ministrul de interne, cu avizul procurorului general.

In aceste conditii, competenta de solutionare a propunerii de arestare o are, ca instanta de fond, Tribunalul Bucuresti, si nu Curtea de Apel. Contraargumentele procurorului de sedinta au fost respinse de judecatorul Ionut Matei, care a hotarat casarea in parte a sentintei Tribunalului Bucuresti si discutarea legalitatii mandatelor de arestare de catre Curtea de Apel.

Cu toate acestea, nu putine au fost cazurile cand judecatori de la aceeasi Curte de Apel Bucuresti, colegi ai lui Ionut Matei, au stabilit ca instanta inferioara, respectiv Tribunalul Bucuresti, are competenta de a lua astfel de masuri preventive. Ionut Matei nu a tinut insa cont de aceasta jurisprudenta.


Arestarile ilegale

In urma deciziei, din 1 septembrie, a magistratului Ionut Matei, un alt complet de judecatori ai Curtii de Apel a dezbatut, a doua zi, masura arestarii celor sase "locotenenti" ai fratilor Camataru.

Dupa sase ore de deliberari, judecatorul Dumitru Mirancea a hotarat arestarea celor sase si cercetarea in stare de libertate a Smarandei Stoica, zisa Mimi Camatareasa, mama lui Sile si Nutu Camataru.

In plus, Dumitru Mirancea a hotarat ca arestarea din 31 august pana in 2 septembrie a lui Constantin Stoica, zis Costelus, fratele Camatarilor, Iulian "Calu" Bocu, Marin Constantin, zis Nicu Tamango, Laurentiu Cosma si a politistilor Viorel Pauliuc si Robert Herghelegiu, a fost ilegala. Cu toate acestea, judecatorul a luat in calcul si cele cinci zile de arest, respectiv de duminica pana joi.

Astfel, din intreaga perioada de arest, fiecarui inculpat i s-au scazut cinci zile. A rezultat ca cinci dintre acestia sunt arestati pentru 24 de zile. Robert Herghelegiu, care primise un mandat de zece zile, a fost arestat doar pentru patru zile. In aceste conditii, mandatul lui Herghelegiu ar expira astazi.

Calcularea zilelor trecute de arest a fost luata de Curtea de Apel in urma unor propuneri ale procurorilor, care cerusera, de fapt, emiterea retroactiva ale unor mandate de arestare.


Modificari legislative

Legea 281 privind modificarea Codului de Procedura Penala, prin care s-a creat calitatea de "organ de cercetare al Politiei Judiciare", a fost data in iunie 2003. Faptele de care este acuzat inspectorul principal Viorel Pauliuc au fost comise, potivit procurorilor, in perioada ianuarie-martie 2003. In acest interval de timp, Pauliuc nu era ofiter de politie judiciara.

Totul este de fapt o incurcatura intre gradele militare, detinute pana la modificarea Legii Politiei Romane, si cele profesionale infiintate dupa completarea actului normativ. Astfel, dupa noile reglementari, toti cei care nu apartin Politiei Judiciare sunt judecati dupa dreptul comun.

Aceasta calitate, de ofiter de Politie Judiciara, este una deosebita si chiar daca, potrivit gradului profesional, cel judecat este ofiter inferior, cauza este dezbatuta de o curte de apel.

In acest caz, pentru ca la data comiterii faptelor, Viorel Pauliuc nu era ofiter de Politie Judiciara (legea nici nu fusese modificata), Curtea de Apel nu putea avea competenta de judecare a legalitatii arestarii preventive.

Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca dispozitiile de procedura sunt de imediata aplicare, iar calitatea de ofiter de Politie Judiciara a fost dobandita de Viorel Pauliuc ulterior savarsirii faptelor. Se mai stie, in lumea juridicului, ca, in timpul discutarii unei masuri de arestare preventiva, nu se judeca fondul cauzei.

Magistratul Ionut Matei, in loc sa judece mandatele de arestare (incadrarea juridica, gradul faptei, pedeapsa care este prevazuta pentru comiterea faptei etc.) a judecat si fondul cauzei, sesizand din oficiu necompetenta Tribunalului Bucuresti. In plus, potrivit unor surse judiciare, minuta judecatorului Ionut Matei este plina de taieturi si adaugiri.


Lipsa avocatilor recurenti

Astazi, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie sa decida asupra legalitatii celor sase mandate de arestare, sa creeze jurisprudenta cu acest caz si sa statueze competenta emiterii acestora in privinta unui inspector de politie.

Sedinta de judecata trebuia sa aiba loc la sfarsitul saptamanii trecute, dar cauza a fost amanata intrucat avocatii a cinci dintre cei sase inculpati nu s-au prezentat la proces, desi ei au fost cei care au formulat recursul impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti. Mai trebuie spus ca, pentru prima data de la arestarea sa, Nicu Tamango a aparut in boxa acuzatilor, in fata instantei supreme.

El a fost adus din Spitalul Penitenciarului Jilava, unde a fost internat dupa operatia la care a fost supus, saptamana trecuta, in Spitalul Colentina.


907 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri