Cea mai mare crescatorie de fazani din tara, aflata in comuna prahoveana Balta Doamnei, exporta anual pasari si oua in valoare de 1,5 milioane de euro, conform directorului unitatii, Viorel Cirjan. Acesta afirma ca cei mai importanti cumparatori sint italienii, care platesc intre 4 si 7 euro pentru un exemplar.

“Inainte de ‘89, pasarile erau destinate mai ales popularii fondurilor de vinatoare cutreierate de Ceausescu. Acum, piata romaneasca nu este pregatita pentru consumul de carne de fazan, cu un pret de comercializare destul de piperat. Un exemplar ajuns la maturitate costa, pentru romani, peste 232.000 de lei”, a explicat Viorel Cirjan.

Potrivit directorului, ce e scump in tara e considerat ieftin de catre italieni, iar rapoartele de activitate arata ca, de la inceputul anului si pina in prezent, crescatoria a exportat aproape 22.000 de fazani. “Pasarile livrate de noi ajung sa populeze fondurile de vinatoare din strainatate, italienii fiind recunoscuti pentru pasiunea lor.

Pina la sfirsitul anului, speram sa ajungem la un export de 30.000 de bucati”, ne-a declarat directorul Viorel Cirjan. Un ou de fazan este ceva mai accesibil pentru romani, cu un pret de aproximativ 10.000 de lei bucata. Considerat o adevarata delicatesa de catre gurmanzi, oul de fazan are un continut scazut de colesterol si unul foarte bogat in vitamine.

Canibalismul intre fazani este una dintre problemele cele mai mari cu care se confrunta angajatii fermei prahovene. Pentru a evita pierderile prea mari, afirma directorul Viorel Cirjan, pasarilor li se le limiteaza cimpul vizual cu niste ochelari speciali. Pretul unei astfel de perechi de ochelari, procurati mai mult din strainatate, nu depaseste 300 de lei.