Vaticanul a autorizat pentru 30 septembrie intrevederea dintre presedintele roman si Suveranul Pontif

Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, urmeaza sa fie primit la sfarsitul acestei luni in audienta la Vatican de catre Papa Ioan Paul al II-lea. Potrivit unor surse neoficiale de la Vatican, intrevederea dintre Ion Iliescu si Suveranul Pontif va avea loc la data de 30 septembrie.

Autoritatile de la Bucuresti au solicitat inca de anul trecut Vaticanului o audienta a presedintelui Romaniei la seful Bisericii Catolice.

Intrevederea dintre Ion Iliescu si Papa Ioan Paul al II-lea va fi precedata de inaugurarea expozitiei "Stefan cel Mare - punte intre Orient si Occident", care se va desfasura la Muzeul Vatican in perioada 30 septembrie - 31 octombrie, simultan cu initiativele intreprinse la nivel european pentru celebrarea a 500 de ani de la moartea domnitorului roman.

Aceasta expozitie este organizata in urma demersurilor Ministerului Culturii si Cultelor din Romania, cu sprijinul Ambasadei Romane pe langa Sfantul Scaun si in stransa colaborare cu conducerea Muzeului Vatican.

Astfel, pentru pregatirea acestui eveniment, ministrul roman al Culturii si Cultelor, Razvan Theodorecu, si ambasadorul roman pe langa Sfantul Scaun, Mihail Dobre, au avut o serie de intalniri cu personalitati influente de la Vatican: secretarul de Stat Angelo Sodano, presedintele Consiliului pontifical pentru Cultura - cardinalul Paul Poupard, presedintele Consiliului Pontifical pentru unitatea

crestinilor - cardinalul Walter Kasper. Expozitia, care va avea ca tema centrala prezentarea caracterului european al domnitorului roman supranumit "atletul crestinatatii", are menirea de a promova o cunoastere aprofundata a culturii tarii noastre. Vor fi expuse exemplare nepretuite de arta moldoveneasca, numeroase obiecte fiind expuse pentru prima data in strainatate.

Vizitatorii vor putea astfel sa aprecieze arta moldoveneasca, de la decoratiile si frescele bisericesti pana la splendidele broderii ale artizanatului liturgic.

Expozitia va fi prezentata la Sala de conferinte a Muzeului de la Vatican in data de 28 septembrie, iar pe 30 septembrie va avea loc inaugurarea expozitiei, in Salonul Sixtin. Alaturi de presedintele Romaniei Ion Iliescu, la vernisaj vor fi prezenti secretarul de stat al Vaticanului - cardinalul Angelo Sodano, si alte inalte oficialitati de la Vatican.