Hotarare nr. 1296 din 13 august 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile si procedura de eliberare a acordului scris pentru folosirea denumirii, prevazut la art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

La eliberarea acordului pentru folosirea in cuprinsul firmei a cuvantului "national" si a derivatelor acestuia se are in vedere indeplinirea uneia dintre urmatoarele conditii: firma solicitantului a fost atribuita prin actul normativ sau administrativ de infiintare a persoanei juridice si participarea la capitalul social al persoanei juridice solicitante apartine in majoritate statului.

Acordul pentru folosirea in cuprinsul firmei a cuvantului "roman" si a derivatelor acestuia se elibereaza in urmatoarele cazuri:

- in totalul cifrei de afaceri din ultimul an a persoanei juridice solicitante, veniturile din exportul de produse si/sau servicii reprezinta cel putin 50%;

- in cuprinsul firmei unei persoane juridice romane la care unic actionar sau actionar majoritar este o persoana juridica straina, cuvantul "roman" sau derivatele acestuia servesc la diferentierea din punct de vedere geografic a persoanei juridice romane fata de persoana juridica straina;

- cuvantul "roman" sau derivatele acestuia servesc la identificarea din punct de vedere geografic a reprezentantei sau altui dezmembramant fara personalitate juridica al unei persoane juridice straine in Romania.