Tensiunile dintre Romania si Ucraina, izbucnite recent din cauza proiectului ucrainean de construire a Canalului Bistroe, prin care Ucraina va avea acces direct la Marea Neagra, dar care va provoca un dezastru ecologic in Delta Dunarii, sunt departe de a se ameliora.

In urma cu trei zile, apele raului Cisla, care ajung in Tisa, au fost poluate accidental cu steril dupa ce o conducta de hidrotransport apartinand Exploatarii Miniere Borsa din cadrul CNMPN Remin Baia Mare s-a fisurat. Imediat ce au aflat vestea, autoritatile de la Kiev au initiat masuri ce indicau o catastrofa ecologica de proportii pe raul Tisa.

Potrivit BBC, care citeaza un post de televiziune ucrainean, autoritatile de la Kiev au dispus oprirea alimentarii cu apa in cinci orase si sate din regiunea subcarpatica a Ucrainei, a sfatuit personalul unitatilor spitalicesti sa nu consume apa ce ar putea fi contaminata, iar populatia a fost avertizata sa nu pescuiasca in Tisa.

Secretarul de stat din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor Florin Stadiu a declarat, ieri, ca poluarea raului Cisla, afluent al raului Viseu, a avut doar impact local, fara efecte asupra regimului apelor de la frontiera Romaniei cu Ungaria si Ucraina, nu s-a semnalat mortalitate piscicola si nici nu au fost afectate sistemele de alimentare cu apa din zona.

El a precizat ca, imediat dupa producerea evenimentului, reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, APM Maramures si Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Maramures au intervenit, prin stoparea evacuarilor de steril, instalatia avariata a fost oprita, iar compania Remin a fost amendata cu 50 de milioane de lei.

In urma analizelor efectuate pe mostre recoltate de pe toata lungimea raurilor Cisla si Viseu, pana in amonte de confluenta raului Viseu cu Tisa, nu au rezultat depasiri semnificative ale continutului in ioni de metale.

Stadiu a precizat ca, in baza acordurilor de cooperare in domeniul gospodaririi apelor de frontiera intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei, autoritatile de la Bucuresti au informat partile ucraineana si ungara asupra acestui eveniment si au transmis ulterior rezultatele analizelor efectuate.

„Colegii ungari au efectuat masuratorile si ne-au transmis ca totul este in regula si ca Tisa nu a fost poluata de deversarea de metale grele de la Remin Baia Mare.

Partea ucraineana, in schimb, ne-a informant ca va continua analizele, pentru a se convinge daca raul Tisa a fost poluat sau nu“, a declarat secretarul de stat in Ministerul Mediului, precizand ca incidentul a fost atat de minor incat, in mod normal, nici nu trebuia sa ajunga la nivel de minister.

Secretarul de stat este de parere ca ucrainenii sunt mai sensibili, din cauza divergentelor pe tema Bistroe. „Ei ne asteapta cu orice mica greseala. Noi am actionat, spre deosebire de ei, in baza acordului bilateral, in sensul ca au fost anuntati. Acum, fac presiuni si asteapta masurile pe care le vom lua impotriva poluatorului“, a incheiat reprezentantul Ministerului Mediului.