Parisul, Chicago si, in general, Europa si America de Nord sunt amenintate de valuri de caldura foarte mari, mai frecvente si mai lungi in urmatorii o suta de ani.

Intr-un studiu aparut in revista americana "Science", realizat de doi mari specialisti din Boulder (statul Colorado), s-a folosit o noua metoda care a condus la concluzia ca valurile de caldura se vor inmulti si vor creste in intensitate pana in anul 2100.

Realizand o simulare asupra a doua regiuni care au cunoscut un sever val de caldura: Chicago (Illinois), in 1995, si Paris, in 2003, cercetatorii Gerald Meehl si Claudia Tebaldi, de la National Center for Atmospheric Research, au ajuns la concluzii pe cat de surprinzatoare, pe atat de interesante.

Facand proiectii pentru perioada 2080-2099, ei au comparat-o cu intervalul 1961-1990, precizand o sporire a valurilor de caldura in aceste doua regiuni ca urmare a cresterii cantitatii de gaz cu efect de sera. Astfel, la Paris, numarul mediu de valuri de caldura va creste cu 31% pana la sfarsitul secolului, trecand de la 1,64 la 2,15 zile pe an.

In regiunea Chicago, procentul de crestere va fi de 25%, de la 1,66 pe an ajungand la 2,08. Canicula se produce cand temperatura este anormal de mare pe timpul zilei, dar mai ales cand ea ramane ridicata noaptea, iar caldura dureaza mai multe zile. Dupa cum se pare, valurile de caldura vor fi mai lungi.

Azi, la Chicago, canicula dureaza intre 5,39 si 8,85 zile, iar in deceniile viitoare ea se va intinde pe parcursul a 8,5 - 9,24 zile.

Balcanii - amenintati de canicule mari si lungi

Pentru Paris, cifrele vor trece de la 8,33 - 12,69, azi, la un interval de 11,39 - 17,04 zile. Se crede ca valurile de caldura din acest secol vor fi mai severe in zonele care s-au mai confruntat cu atare fenomene, precum centrul si sud-estul SUA, ori regiunea mediteraneana a Europei.

Pe urma, in perioada 2080-2099, cele trei zile cele mai calde ale valurilor de caldura vor consemna o crestere cu peste 3 grade C a temperaturilor minimale din timpul noptii in aceste regiuni.

Alte regiuni - nord-vestul SUA, Franta, Germania si Balcani (zona ce include si Romania) - s-ar putea confrunta mai mult cu canicula, "ceea ce ar putea avea serioase efecte intrucat aceste zone nu sunt azi adaptate corespunzator pentru a infrunta valurile de caldura".

Meehl conchide ca "evenimente meteorologice si climatice vor avea efectele cele mai grave asupra societatii omenesti" in deceniile viitoare, iar valurile de caldura ar duce la decesul oamenilor mai mult decat orice alt eveniment climatic. Repartitia geografica a viitoarelor valuri de caldura va fi legata direct de schimbarea climatica asociata cu sporirea cantitatii de gaz cu efect de sera.