Valoarea emisiunii de eurobonduri pe care Romania intentioneaza sa o lanseze in acest an pe pietele internationale nu va depasi 600 de milioane de euro, suma din care 425 de milioane de euro vor fi cheltuiti in anii urmatori, transmite Mediafax. Acesta este unul din angajamentele asumate de Romania in noul acord cu Fondul Monetar International, aprobat de board-ul institutiei la 7 iulie.

Acordul stand-by, cu o durata de doi ani, ofera Romaniei dreptul de a imprumuta circa 367 de milioane de dolari de la FMI, insa tragerile vor avea loc doar in cazuri de urgenta.

De asemenea, autoritatile de la Bucuresti au afirmat ca vor acorda prioritate imprumuturilor interne, pentru finantarea deficitului bugetar din acest an, pentru a limita presiunile ofertei de creditare catre sectorul privat.

Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a afirmat recent, ca, in cazul in care Romania va recurge la imprumuturi de pe pietele internationale in acest an, obligatiunile vor fi emise dupa revizuirea in sens pozitiv a ratingului de tara, care va permite reducerea dobanzii pentru creditele contractate.

El a spus ca asteapta, in aceasta toamna, o imbunatatire a calificativului acordat de agentia Standard&Poor's pentru datoriile pe termen lung in valuta, aflat in prezent la nivelul "BB", reprezentand un grad de risc ridicat pentru investitii.

Tanasescu a apreciat ca ratingul ar putea creste chiar cu doua trepte, la "BBB minus", pragul de intrare in categoria de risc scazut, calificativ primit de Bulgaria in luna iunie.

Initial, emisiunea a fost programata pentru prima jumatate a acestui an, dar nu a fost lansata intrucat necesitatile de finantare a deficitului bugetar au fost acoperite din alte surse, cum ar fi intrarile din privatizare, imprumuturile de pe piata interna si finantarile primite de la institutiile financiare internationale.

De altfel, nivelul deficitului bugetar programat pentru acest an, de 3% din PIB, a fost redus la rectificarea bugetara din luna iulie la 2,1% din PIB. Recent, Tanasescu a anuntat ca o serie de venituri suplimentare la buget ar putea fi utilizate pentru reducerea deficitului la 1,65% din PIB.

Cea mai recenta emisiune de euroobligatiuni romanesti a fost lansata in luna iunie a anului trecut, cu o dobanda de 5,75% si o valoare de 700 de milioane de euro.