“PUR va avea in continuare o doctrina proprie, o identitate proprie. PUR nu a fost si nu va fi niciodata la remorca unui partid, indiferent cum se numeste acesta”, a declarat la congres Dan Voiculescu, citat de “Jurnalul National” (dupa care am si reprodus). Chiar daca va suna ca o gluma, aceste cuvinte au fost rostite de seful partidului-televiziune.

Culmea este ca Dan Voiculescu chiar s-ar putea sa creada in aceste afirmatii. Cu alte cuvinte, cit a fost in alianta cu PSD (pina mai anul trecut!), PUR-ul n-a fost la remorca PSD-ului, nici la cea a lui Dan Voiculescu. Si nici la a fiicei sale, devenita formal proprietara Antenei 1. Adica a fost un partid onorabil, liberal, demn de scena politica a patriei.

Congresul National al PUR a fost si el un carnaval cu final anuntat. Cel putin prin Bucuresti se stia despre intilnirile lui Dan Voiculescu cu Adrian Nastase si oameni din PSD si despre palma batuta pe cite locuri in Camera si in Senat. Congresul n-a fost decit un spectacol menit a valida formal o intelegere facuta de Dan Voiculescu in prealabil.

Pretul: un PSD frumos si un Adrian Nastase si mai frumos, pe tot grupul de presa condus de familia Voiculescu. Si cit mai multe talpi pentru adversari. Cit despre contracte, nu putem sti. Ce primeste partidul Antena 1? Nu mai putin de 20 de locuri eligibile pentru Camera Deputatilor si 10 pentru Senat. Cu alte cuvinte, “noul PSD” se aliaza cu vechii parteneri.

Pina mai anul trecut au tinut-o tot intr-o fericire. PUR a evadat un pic pentru a incerca marea cu degetul si pentru a colecta naivii de pe piata. A participat singur la alegerile locale. Si chiar i-a pacalit pe multi!

Cei care incearca sa critice Partidul Umanist pentru decizia luata pur si simplu nu inteleg nimic despre scena politica romaneasca. In fond, intre partidul lui Dan Voiculescu si cel emanat de Ion Iliescu din FDSN nu este nici o diferenta de esenta. Si unii, si altii se trag din aceeasi lume de tip comunist. Si se bazeaza pe aceleasi structuri. Si mentale, si de alta natura.

Liberalismul invocat de Dan Voiculescu in cazul PUR, pe post de aspiratie chinuita, iar nu pe cel de doctrina riguroasa, ramine o gluma. La fel si tentativa de spalare de saptamina trecuta.

Nimeni nu l-a mai acuzat pe Dan Voiculescu de ceva. Nu pentru ca n-ar fi crezut. Ci pentru ca pur si simplu s-a plictisit sa o faca. Or, tocmai intr-un asemenea moment, “proprietarul” partidului-televiziune a invitat lumea sa se dezvinovateasca fluturind o carte de munca, un livret militar si doua foi din doua mii.

Probabil ca lui Dan Voiculescu i s-a cerut sa joace si el comedia criteriilor morale. In relatia cu “noul PSD”, care va fi condus de “noul Ion Iliescu”, trebuia sa vina si “noul Dan Voiculescu”.

Dar cea mai mare gafa legata de PUR ii apartine lui Theodor Stolojan, presedintele PNL. Este posibil ca legaturile sale mai vechi (la un moment dat, colaborau pentru privatizarea Petrom) sa-i fi jucat feste. Theodor Stolojan i-a propus lui Dan Voiculescu doar 8 senatori si 12 deputati. Ceea ce a pus Alianta si in special PNL-ul in cea mai penibila situatie. Nu este vorba doar de refuzul umilitor.

Ne-a aratat si disponibilitatea lui Stolojan de a se insoti cu oricine pentru a obtine un scor avantajos. Adica exact ca Adrian Nastase. Nici un sfant in plus sau in minus. Atita doar ca l-a ajutat si el pe fostul sau prieten sa apara ca fiind “noul Dan Voiculescu”.

Post-scriptum: Tara pacalelilor nu se dezminte. Ieri, Adrian Nastase, cu votul PUR-ului in buzunar, a intors-o. Hopa, ca 30 de locuri in parlament sint prea multe. PUR-ul este sub 5a. Asa ca pofta mai mica! Altfel? Dupa cum vedeti, corbii nu-si scot ochii. Dar isi trag niste cacealmale...