Tensiunile din redactia Evenimentul Zilei au dat in clocot, ieri, cand aproape intreg colectivul redactional a semnat o scrisoare de protest, acuzand presiunile politice ale reprezentantilor trustului Ringier. Initial, tensiunile pareau ca se domolisera, dupa ce conducerea trustului si directorul Evenimentului Zilei, Cornel Nistorescu, decisesera, in luna august, prelungirea colaborarii.

Din scrisoarea de protest, semnata de sefi de departamente si de redactori din toate domeniile de activitate, inclusiv de la Departamentul foto, lipseste semnatura lui Nistorescu. De altfel, atat acesta, cat si reprezentantii Ringier nu au dorit sa faca, ieri, nici un comentariu.

„De la achizitionarea cotidianului Evenimentul zilei, trustul de presa Ringier a declarat in mai multe randuri ca garanteaza independenta editoriala, pe care o considera unul dintre punctele forte ale publicatiei. Dar diferenta dintre declaratii si realitate este din ce in ce mai evidenta.

Constatam ca, sub umbrela unor schimbari de natura organizatorica, s-au inmultit imixtiunile in politica editoriala, de natura sa puna in pericol independenta Evenimentului Zilei. Reprezentantii Ringier au ales sa-si impuna unele puncte de vedere fara sa consulte echipa care realizeaza efectiv ziarul.

Folosind argumentul necesitatii cresterii tirajului, noul investitor incearca sa atenueze tonul critic al ziarului. O recenta tentativa de dialog nu a adus nici o imbunatatire a situatiei tensionate generate de reprezentantii patronului.

In aceste conditii, continutul publicatiei ar putea avea de suferit, iar cititorii si opinia publica ar putea constata in scurt timp ca Evenimentul zilei nu mai este ziarul pe care-l stiau.

Linia editoriala adoptata pana acum de Evenimentul zilei reprezinta optiunile celor care realizeaza ziarul. Schimbarea acestei linii ar echivala cu abdicarea noastra de la principiile si etica profesionala in favoarea altor interese“.