Piata berii ar putea trece, in acest an, de 1,2 miliarde de euro, nivel ce reprezinta o crestere de 10% fata de 2003, a declarat, marti, directorul general al Patronatului Societatilor Producatoare de Bere din Romania, Vifor Versescu.

"Vanzarile au totalizat, in primele opt luni, 10,2 milioane de hectolitri, iar estimarile pentru intregul an preconizeaza atingerea unui volum de circa 14 milioane de hectolitri", a spus domnul Versescu.

Desi mai mari, in medie, cu aproximativ 10% fata de perioada similara a anului trecut, vanzarile nu s-au situat la nivelul asteptarilor producatorilor din cauza vremii defavorabile.

Vanzarile cele mai slabe au fost inregistrate, surprinzator, in lunile mai - iunie, dupa ce in primele trei luni ale anului, consumul a fost in crestere comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut.

In ceea ce priveste tendentele manifestate pe piata, s-a marit cererea pentru berea la PET (circa 28% din consum), in detrimentul celei la butoi, ca urmare a majorarii consumului casnic.

In extrasezon (perioada septembrie-aprilie), pretul se mentine in general constant, iar pierderile contabilizate din cauza productiei mai mici sunt recuperate in perioada de varf a vanzarilor, desi majorarile nu sunt prea mari.

In luna august, Guvernul a decis sa reduca, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, acciza la micii producatori (cu o capacitate de pana la 200.000 hectolitri) de la 0,5 euro/hectolitru la 0,38 euro/hectolitru.

Reprezentantii patronatului solicita, insa, autoritatilor sa micsoreze accizele si la unitatile cu o capacitate de pana la 400.000 hectolitri care detin fabrici de malt.

Directorul general al Patronatului Societatilor Producatoare de Bere din Romania afirma ca producerea maltului necesita contractarea unor credite considerabile pentru asigurarea si stocarea orzului, care ingreuneaza activitatea producatorilor autohtoni.

Piata berii s-a ridicat, anul trecut, la 12,8 milioane de hectolitri, volum in crestere cu circa 12% fata de anul anterior.