Companiile Siemens (Germania) si ENEL (Italia), ambele cu o prezenta masiva pe piata romaneasca, fac obiectul unui scandal de luare de mita in care s-a sesizat Procuratura germana, dupa cum informeaza Deutsche Welle.

Este vorba despre o spaga de sase milioane de euro, oferita de trei manageri de la Siemens firmei italiene pentru a fi incredintat direct firmei germane un proiect in valoare de totala de 336 de milioane de euro.

Cei trei directori au fost arestati, iar Siemens a fost obligata de un tribunal din Milano sa plateasca o amenda record de 180 de milioane de euro si a fost exclusa de pe lista firmelor care ar putea participa la licitatii in Italia. Deutsche Welle noteaza ca italienii incearca sa musamalizeze greselile facute de cei de la ENEL.

Siemens este unul dintre principalii parteneri ai companiei romanesti Transelectrica si chiar a castigat un contract fara licitatie.

Firma germana, de unde Ministerul Transporturilor a cumparat celebrele "Sageti albastre", este, de asemenea, si unul dintre partenerii grupului EADS in proiectul de securizare a granitelor Romaniei, atribuit tot fara licitatie.

ENEL a devenit, dupa o tranzactie contestata, proprietarul a doua societati de distributie a energiei electrice - Banat si Dobrogea. Italienii au platit doar 110 milioane de euro intr-o tranzactie in care nu au avut nici un concurent.