Pesedistii din Camera Depu-tatilor au avut, ieri, o sedinta de terapie in grup pentru a se calma dupa aflarea rezultatelor alegerilor preliminare din partid. Nemultu-mitii si-au dat frau liber, afirmand ca alegerile au fost, pur si simplu, fraudate de o retea a grupurilor de interese, care a functionat in judete.

Timp de doua ore, pesedistii au strigat cat au putut unii la altii, timp in care lucrarile Camerei Deputatilor au fost intrerupte sub pretextul ca grupul PSD are nevoie de consultari. Deputatul Vasile Suciu de la Cluj, vicelider al grupului parlamentar, a sustinut in fata colegilor sai ca alegerile au fost furate. "S-a dat lista: pe astia ii puneti, pe astia nu", a declarat deputatul de Cluj.

El a mai acuzat si aparitia a "mii de membri de partid" inscrisi chiar inainte de preliminare. El a declarat ca in partid exista un grad foarte mare de nemultumire pornind de la rezultatele acestor alegeri. Si cole-gul sau, Alexandru Lapusan, a spus intr-o declaratie facuta unui cotidian din Cluj, ca "au existat niste aranjamente urmatoare vo-tului".

Vasile Bleotu, de la Valcea, a spus ca prefectii si sefii serviciilor descentralizate din judete au fost principalii factori care au deturnat alegerile. Deputatul Virgil Popa a sustinut si el ca, "intradevar, prefectii si-au facut jocurile.

In cele din urma, liderul grupului parlamentar, Viorel Hrebenciuc, a reusit sa detensioneze situatia, convingandu-i pe deputatii pesedisti sa se intoarca in sala pentru a vota legile electorale. Iesind din sala de sedinta, Viorel Hrebenciuc a declarat pe un ton de gluma ca deputatii erau ingrijorati de rezultatul meciului cu Andorra.

Data fiind prestatia Nationalei din meciul cu Macedonia, ingrijorarea deputatilor ar fi putut fi justificata, dar, redevenind serios, Viorel Hrebenciuc a recunoscut ca exista nemultumiri in grupul parlamentar. Ulterior, el a explicat cum a reusit sa-i convinga pe deputati sa lase deoparte certurile si sa se intoarca la vot.

"Le-am spus ca interesul tuturora - si al celor care sunt pe liste, si al celor care nu mai sunt - este ca PSD sa castige alegerile. Altfel, cei care nu vor mai fi in Parlament nu vor putea capata altceva in schimb", a precizat liderul grupului PSD.

Jumatate dintre prefecti pleaca in Parlament

21 de judete ar putea ramane fara prefecti in urma rezultatelor din preliminarele PSD. Mai mult, 4 dintre acestea - Bihor, Olt, Buzau si Tulcea - s-ar vedea in situatia de a-si pierde si subprefectii, aflati, la fel ca si superiorii lor, pe locuri eligibile pentru Camera Deputatilor sau Senat.

Una dintre caracteristicile preliminarelor pesediste a fost aceea ca prefectii si subprefectii au optat pentru inscrierea in cursa electorala parlamentara, reusind sa surclaseze parlamentari ai actualului mandat.

Consiliul de Integritate al PSD ar putea lua in discutie, astazi, situatia creata in cele 4 judete unde si prefectul, si subprefectul au reusit sa obtina un loc eligibil, mai ales dupa ce Adrian Nastase a precizat ca judetele nu pot sa ramana in acelasi timp fara ambii repre-zentanti ai Guvernului.

Judetele cu prefectii care au obtinut un loc eligibil in preliminare sunt: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Calarasi, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Neamt, Teleorman, Valcea, Vrancea.

Valer Dorneanu promite protectie sociala pentru parlamentarii someri

"Sa gasim o formula pentru a le asigura sursele de existenta", se angajeaza Presedintele Camerei Deputatilor

"Foarte multi dintre colegii mei din Camera Deputatilor au ca venit indemnizatia pe care o primesc. Plecand de aici, o sa aiba o problema cu gasirea unui job (...) si atunci trebuie, intr-adevar, sa le gasim o formula pentru a le asigura sursele de existenta", a declarat, ieri, prese-dintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu.

El a aratat ca, in consecinta, PSD va discuta cu fiecare deputat al partidului care nu se va mai regasi in 2004 pe o pozitie eligibila.

"Deci, daca parlamentarul nu mai primeste de-acum o indemnizatie si el nu are un serviciu, este firesc, ca un partid care are grija, sa ne gandim la o alternativa", explica Dorneanu, care a spus ca aceste alternative vor fi discutate cu presedintii organi-zatiilor judetene.

Presedintele Camerei a mai afirmat ca, prin viitorul statut al deputatilor si senatorilor, ar trebui gasita si o solutie pentru pensiile parlamentarilor. "Nu stiu de ce nu v-ati indignat atunci cand magistratii care, in paranteza fie spus, umbla si cu probleme de calomnie si cu altele... Ei au putut beneficia de un statut care sa le asigure niste pensii...

Si nu stiu de ce nu acceptati ca, macar intr-un procent anume, un parla-mentar care a implinit varsta de pensionare sau nu-si poate gasi un loc de munca...", a spus Valer Dorneanu. El i-a plans pe acei colegi care-si vor pierde fotoliile in acest an, apreciind ca acestia "nu vor fi primiti cu bratele deschise" la fostele locuri de munca.

"Vi se pare echitabil ca un coleg de-al parlamentarului care a ramas acasa si este director la o regie sa aiba de trei ori venitul lunar si pe urma el, parlamentarul, cand se intoarce, acesta, colegul lui, sa nici nu-l primeasca?", a intrebat retoric Dorneanu.