Valoarea emisiunii de eurobonduri pe care Romania intentioneaza sa o lanseze in acest an pe pietele internationale nu va depasi 600 de milioane de euro, suma din care 425 milioane euro vor fi cheltuiti in anii urmatori. Acesta este unul din angajamentele asumate de Romania in noul acord cu Fondul Monetar International, aprobat de board-ul institutiei la 7 iulie.

Acordul stand-by, cu o durata de doi ani, ofera Romaniei dreptul de a imprumuta circa 367 milioane dolari de la FMI, insa tragerile vor avea loc doar in cazuri de urgenta. De asemenea, autoritatile de la Bucuresti au afirmat ca vor acorda prioritate imprumuturilor interne, pentru finantarea deficitului bugetar din acest an, pentru a limita presiunile ofertei de creditare catre sectorul privat.

Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a afirmat recent ca, in cazul in care Romania va recurge la imprumuturi de pe pietele internationale in acest an, obligatiunile vor fi emise dupa revizuirea in sens pozitiv a ratingului de tara, care va permite reducerea dobanzii pentru creditele contractate.

Initial, emisiunea a fost programata pentru prima jumatate a acestui an, dar nu a fost lansata intrucat necesitatile de finantare a deficitului bugetar au fost acoperite din alte surse, cum ar fi intrarile din privatizare, imprumuturile de pe piata interna si finantarile primite de la institutiile financiare internationale.