Fostul presedinte american Bill Clinton va trebui sa isi ia adio de la hamburgeri si cartofi prajiti, care se inscriau printre mincarurile sale favorite, pentru a evita alte probleme cardiace, in urma operatiei pe cord pe care a suferit-o in urma cu doua zile.

Clinton, in virsta de 58 de ani, care a petrecut patru ore pe masa de operatie pentru un cvadruplu pontaj coronarian, va trebui sa evite alimentatia bogata in grasimi si zahar, au avertizat medicii de la Spitalul Presbyterian din New York. Insusi fostul lider de la Casa Alba a recunoscut ca apetitul sau pentru produsele fast-food ar fi putut contribui la starea sa de sanatate.

Medicul Craig Smith, chirurg-sef al echipei spitalului, a declarat ca fostul presedinte se recupereaza normal dupa interventia chirurgicala si se va restabili complet in citeva saptamini. “Exista probabilitatea ca el sa faca o criza cardiaca substantiala”, a afirmat doctorul Alan Schwartz, responsabilul serviciului Cardiologie.

“Imaginile arterelor aratau un important blocaj in fiecare dintre vasele care alimenteaza inima cu singe. In mai multe vase, blocajul mergea pina la 90%”, a adaugat el. Operatia, care a mobilizat 15 persoane - trei chirurgi si patru anestezisti - timp de sase ore, s-a desfasurat bine si a implicat 73 de minute de circulatie sanguina extracorporala.

Potrivit medicilor, Clinton va avea o “longevitate normala” intrucit dispune de un “muschi cardiac puternic”.