La aproape o saptamana dupa ce un grup de teroristi a asediat scoala numarul 1 din Beslan, televiziunea rusa NTV a difuzat aseara imagini terifiante, filmate chiar de atacatori in sala de sport, unde acestia si-au tinut victimele ostatice timp de trei zile. Pe pelicula sunt surprinse secvente cu copii ingroziti, tinuti precum animalele in interiorul scolii.

Criza din Osetia de Nord, soldata cu moartea a peste 335 de persoane si ranirea a cel putin 500, dintre care jumatate sunt copii, nu are, deocamdata, explicatii clare din partea anchetatorilor. Un film socant, difuzat ieri de televiziunea rusa NTV, ar putea face insa lumina in ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta la scoala din Beslan.

Sunt imagini cutremuratoare, inregistrate chiar de teroristii care au luat ostatice aproape 1.200 de persoane, majoritatea copii, in sala de sport a scolii.

Fete speriate de copii, profesori si parinti. Obligati sa stea cu mainile la ceafa, ingramaditi, obositi si infricosati de ceea ce li se putea intampla si de ceea ce vedeau. Urme de sange peste tot pe podea. Teroristi asambland dispozitive explozibile. Bombe atarnate de tavan. Imaginile dau fiori si celor mai putin sensibili.

Ramane de vazut cum vor folosi anchetatorii filmul-document in contextul in care Kremlinul continua sa fie criticat.

Presedintele Vladimir Putin a respins deschiderea unei anchete publice privind luarea de ostatici de la Beslan, a cerut sa nu i se mai dea sfaturi legate de solutionarea crizei cecene si a promis ca va incerca sa poarte “un dialog cu societatea civila cecena“, dar in nici un caz cu “asasinii de copii“.

“De ce nu va intalniti cu Ossama ben Laden, de ce nu-l invitati la Casa Alba sau la Bruxelles ca sa negociati cu el, sa-l intrebati ce doreste si sa-i dati ce vrea ca sa va lase in pace?“, i-a intrebat Putin pe responsabilii occidentali, cei care i-au cerut lamuriri.