744 de ore de aerobic. Aceasta este performanta cu care zece tineri din Sfantu Gheorghe si profesoara lor de aerobic vor intra in Cartea Recordurilor. De pe data de 5 august si pana duminica 5 septembrie, adica pret de 744 de ore, ei au facut non-stop exercitii de aerobic pe o scena amenajata in parcul din centrul orasului.

"Eroii" au intre 16 si 18 ani si deja si-au castigat celebritatea: nu exista cineva in Sfantu Gheorghe care sa nu fi aflat despre ei. Duminica a fost ziua cea mai grea. si ultima. Regulamentul a fost putin diferit fata de restul competitiei: "24 de ore nu a dormit nimeni deloc.

Pauzele au fost doar de cinci minute si le-am luat dupa o ora de exercitii de aerobic", ne-a spus, sambata, Laszlo Kelemen, organizatorul evenimentului. Pe 5 septembrie, la ora 22.00, "maratonul" a ajuns la final: cele 744 de ore fusesera trecute cu bine. Cele 252 de casete pe care a fost inregistrat intregul "maraton aerobic", plus 6 caiete in care aproximativ 27.

000 de localnici din Sfantu Gheorghe au semnat ca i-au vazut pe concurenti, vor fi trimise la reprezentantii Guiness Book pentru ca recordul tinerilor sa fie omologat. Cum a fost si prin ce-au trecut concurentii? Sambata, 4 septembrie, in Sfantu Gheorghe, oricine stia sa-ti explice cum ajungi la "locul unde se face aerobic". "Mergeti tot inainte si o sa-i vedeti.

Cum sa nu-i stim? Pai n-am auzit de asa ceva ce au facut ei", zambeste un trecator. intr-adevar, cei mai impatimiti fani ai aerobicului sunt usor de depistat. Chiar la intrarea in parc, pe ritmurile unei muzici antrenante si sub privirile a vreo 20 de spectatori, doua fete fac exercitii pe o scena acoperita cu o copertina galbena. De o luna, cei zece concurenti au inlocuit casa cu scena.

Aici isi vad de "treaba", aici mananca, aici dorm, aici se relaxeaza. "Se numeste Maraton Aerobic si pana acum n-a mai facut nimeni in lume asa ceva", ne explica Laszlo Kelemen, organizatorul actiunii. El si sotia lui, Ida, instructor de aerobic, au avut ambitia de a pune pe picioare acest proiect din dragoste pentru sport si miscare. "Totul a inceput in vara anului trecut.

Sotia mea a primit o propunere din partea celor de la Guiness Book. Ne-am gandit mai bine de o jumatate de an, pentru ca nu e deloc simplu sa organizezi o manifestare intinsa pe o perioada atat de lunga", spune el. O data ce si-au spus ca merita, au inceput pregatirile. Primul pas, alegerea concurentilor.

in urma selectiei au fost alese opt fete si doi baieti, mari iubitori de aerobic, dar si de aventura. si asta pentru ca pe tot parcursul "maratonului" ei nu s-au dezlipit de locul special amenajat, n-au avut voie sa stea de vorba decat intre ei si au dormit maximum 4 ore zilnic.

Cum s-a desfasurat exact "Maratonul Aerobic"? Conform regulamentului, in cele 720 de ore, pe scena a trebuit sa se afle cel putin o persoana care sa faca aerobic si alta care sa supravegheze. Cateva clipe "de pauza" ar fi insemnat esecul. "in majoritatea timpului au fost doua persoane care faceau exercitii pe scena si una care supraveghea.

Dupa doua ore se putea face schimbul, existand o pauza de 14 minute", povesteste Laszlo Kelemen. in ceea ce priveste somnul, tinerii au dormit zilnic, pe rand, cate 4 ore. Nu s-au plans insa niciodata de oboseala. Una dintre pustoaice, proaspat iesita de pe scena, imi povesteste zambind ca nu se simte nici pe departe epuizata.

"N-am facut exact socoteala cat aerobic am facut de pe 5 august incoace, dar cred ca am adunat in jur de 130 de ore. imi place la nebunie, de asta nici nu ma plang. in plus, toti cei zece ne cunoastem de ani de zile, suntem ca o familie", spune Boglarka Bartos (16 ani). Apropo de familie, recunoaste totusi ca ii e dor de mama. "Vreau la mama, rade fata.

Am vazut-o in public, dar n-am putut vorbi cu ea". Spune ca cel mai bine se odihnea noaptea, pentru ca era mai racoare. in spatele scenei, exista un "dormitor" amenajat din saltele, saci de dormit si perne unde tinerii se odihneau. Temperaturile le-au cam dat insa batai de cap.

"S-a intamplat ca intr-un interval de numai 24 de ore sa fie temperaturi de + 3 grade noaptea si peste 40 de grade ziua. S-au baut in total cam 2.000 de litri de apa, s-au mancat peste 200 de kilograme de fructe, sute de cornuri si de kilograme de paine", spune organizatorul.