Prin HG 1367/2004, publicata ieri in Monitorul Oficial (MO), Executivul a aprobat contractarea, cu garantia statului, a unor imprumuturi in valoare totala de 215 milioane de dolari pentru iarna 2004-2005.

Astfel, Distrigaz Sud, poate lua credite in valoare de 50 de milioane de dolari, Distrigaz Nord - 30 de milioane de dolari, Electrocentrale Bucuresti - 60 de milioane de dolari, iar termocentralele desprinse din Termoelectrica si trecute la administratiile locale - 75 de milioane de dolari.

Ministerul Finantelor garanteaza, conform hotararii de Guvern, in proportie de 100%, toate aceste imprumuturi externe, precum si dobanzile, primele de asigurare, comisioanele si alte costuri aferente acestora. Rambursarea sumelor se va face din sursele interne ale fiecarei societati in parte.

Cele 19 societati rezultate in urma restructurarii Termoelectrica si preluarii acestora de catre administratiile locale vor folosi cele 75 de milioane de dolari pe care urmeaza sa le imprumute pentru achizitionarea de lignit (in valoare de 16 milioane de dolari), huila (7,5 milioane de dolari), pacura (12 milioane de dolari) si gaze naturale (39,5 milioane de dolari).

Conform Programului de iarna in domeniul energetic, publicat in MO 765 din 20 august, pentru agentii economici din coordonarea Ministerului Administratiei si Internelor, necesarul de finantare era estimat la 155 de milioane de dolari si se prevedea contractarea unor imprumuturi externe cu garantia statului in valoare de 150 milioane de dolari.

HG 1367/2004 nu aproba decat jumatate din aceasta suma. Pe de alta parte, hotararea de Guvern prevede garantarea unor imprumuturi in valoare totala de 80 de milioane de dolari pentru Distrigaz Sud si Nord, iar compania Romgaz nu mai beneficiaza de garantie suverana.

In plus, creditele externe de care ar fi trebuit sa beneficieze producatorii si distribuitorii de gaze erau, conform Programului de iarna, in valoare de 120 de milioane de dolari.

Totusi, desi in Programul de iarna se prevedeau, pentru producatorii de energie electrica si termica din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC), credite in valoare de 9,8 milioane de dolari, Guvernul a fost de acord sa garanteze, numai pentru Electrocentrale Bucuresti, imprumuturi in valoare de 60 milioane de dolari.

De remarcat, producatori de energie electrica si termica in subordinea MEC mai sunt Termoelectrica, cele trei complexe energetice Turceni, Rovinari si Craiova, SC Mintia-Deva etc.

Conform Programului de iarna, valoarea totala a combustibililor necesari pentru iarna se cifreaza la aproape 56.000 de miliarde de lei (circa 1,6 miliarde de dolari la un curs valutar anuntat in Program de 35.000 lei/dolari), din care 45.400 miliarde de lei (1,2 miliarde de dolari) asigurate din sursele proprii ale unitatilor, iar restul din credite externe sau interne.

Stocurile necesare de combustibil, care trebuie asigurate pana la sfarsitul lunii septembrie, se ridica la cinci milioane tone lignit, 489.000 tone huila, 529.000 tone pacura si 2,6 miliarde metri cubi gaze. Pentru iarna 2004-2005, autoritatile au estimat o crestere medie cu 4,5% a consumului de electricitate si cu 6,5% a consumului de energie termica fata de iarna trecuta.