Thomas Landolt, directorul Ringier Romania, se apara spunand ca n-a fost vorba de imixtiune editoriala.

Pe 7 septembrie, Radio Free Europe Praga (RFE), a prezentat la emisiunea "Europa Libera in direct", ora 17:00, materialul "Evenimentul zilei" versus Ringier-Romania:

In aprilie 2004 ziarul "Capital" publica un interviu cu, pe atunci noul director administrativ Ringier-Romania, Thomas LANDOLT, care afirma textual intrebat despre viitoarea politica editoriala a cotidianului "Evenimentul Zilei", tocmai intrat in patrimoniul trustului de presa elvetian, il citez: "Grupul Ringier crede cu tarie in independenta echipei editoriale. ...

Consider ca "Evenimentul Zilei" are posibilitatea sa-si consolideze pozitia de ziar respectat... A fi un ziar respectat inseamna a avea un continut echilibrat si un punct de vedere critic, dar constructiv."

Din aprilie pina astazi pozitia reprezentantilor grupului Ringier in Romania pare sa se fi schimbat, daca este de dat crezare declaratiei trimisa presei cu o zi in urma de peste 40 de ziaristi din redactia "Evenimentului Zilei", declaratie reluata si distribuita international imediat de Associated Press.

"Constatam ca sub umbrela unor schimbari de natura organizatorica -- se scrie in declaratia redactiei -- s-au inmultit imixtiunile in politica editoriala, de natura sa puna in pericol independenta "Evenimentului Zilei". Reprezentantii Ringier au ales sa-si impuna unele puncte de vedere fara sa consulte echipa care realizeaza efectiv ziarul.

Noul investitor, incearca sa atenueze tonul critic al ziarului." Si, afirma ziaristii romani in continuare, in joc este linia editoriala a carei schimbare "ar echivala cu abdicarea noastra de la principiile si etica profesionala in favoarea altor interese."

Aspectul principal al acestui conflict pare sa fie, asadar de natura politica si vizeaza in esenta libertatea presei.

Informatii primite de la presa bucuresteana in cursul diminetii, ne-au semnalat si ca reprezentantii ai trustului Ringier au facut presiuni in cursul zilei de ieri asupra diverselor redactii pentru a nu da publicitatii comunicatul ziaristilor de la "Evenimentul Zilei". Nu au cedat acestei neobisnuite si neonorabile ingerinte, "Romania libera" si "Cotidianul".

Opinia despre evenimente a lui Thomas Landolt, directorul administrativ al filialei romanesti a trustului Ringier, care conduce impreuna cu Razvan Corneteanu, amintit anterior, afacerile din Romania: "Inainte de toate trebuie sa va spun ca nu ne-am amestecat niciodata in independenta editoriala a ziarului si nici nu avem intentia sa o facem.

In al doilea rind, am cazut de acord cu echipa de conducere a ziarului, in sensul de a-l transforma intr-unul de referinta in Romania si, in consecinta, am cazut de acord asupra unor masuri, intre care sa imbunatatim procedurile si fluxul de lucru in echipa de redactie. Se pare ca ziaristi au interpretat aceasta imbunatatire ca o interferenta in independenta editoriala."

Thomas Landolt a fost intrebat in ce constau exact masurile de imbunatatire despre care vorbeste.

"Inainte de toate am vrut ca un redactor sef adjunct sa fie responsabil pentru productia ziarului pe timp de o saptamina, pentru o mai mare continuitate; in al doilea rind, le-am cerut ziaristilor sa fie mai bine pregatiti pentru sedinta editoriala, care are loc la ora 11, asta insemnind sa ofere planuri tematice din care sa fie mai usor sa se programeze continutul ziarului si sa se faca o

coordonare cu toate celelalte servicii, departamente; de exemplu cu cel foto, pentru cazul unor cercetari, cu departamentul de grafica.... Fiindca nu intotdeuna a fost foarte clar, la ora 11, despre ce vor sa scrie ziaristii. In intentia noastra a fost exclusiv un instrument de imbunatatire a fluxului muncii" -- argumenteaza Thomas Landolt.

RFE: Ziaristii va acuza ca nu ati permis publicarea unei anchete despre sora primului ministru al Romaniei, ca materialul din redactie a fost dat ziarului "Libertatea", care a intervievat-o pe Dana Barb, pentru a o disculpa.

"Asa ceva este cu totul neadevarat, nu ne-am amestecat niciodata si nu am spus despre ceva ca nu ar trebui publicat. Adevarul este -- asa cred din punctul meu de vedere --, ca ei au publicat un anunt despre intentia de a scrie ceva despre sora lui Nastase, iar celalalt ziar, care apartine si el grupului nostru, a primit o declaratie din partea sorei lui Nastase, pe care au publicat-o.

E o dovada ca nu ne amestecam in independenta editoriala, fiindca nici nu am fost la curent cu ce s-a petrecut, nu controlez continutul ziarului.

Sa spunem ca a fost o proasta coordonare intre cele doua ziare. Ziaristii au incercat sa spuna ca a fost vina mea, ceea ce e un nonsens" -- sustine Thomas Landolt.

RFE: Ce parere aveti despre presiunile facute de echipa dumneavoastra asupra redactiilor de la Bucuresti, ieri, pentru a nu publica declaratia ziaristilor de la "Evenimentul Zilei"?

"Nu, cred ca nu a fost corect din partea ziaristilor, fiindca, intii, nu ne-au anuntat ca intentioneaza sa dea presei o asemenea scrisoare, iar cind am aflat si le-am cerut sa ne dea scrisoarea, ei au refuzat, ceea ce e iarasi incorect.

Cind am obtinut scrisoarea, am vazut ca vor sa ne blameze pentru interferenta in politica independenta editoriala, le-am spus ca nu exista dovada de asa ceva si ca nu am facut-o niciodata. In consecinta, am telefonat tuturor ziarelor, explicindu-le cazul, anume ca ceea ce e scris in declaratie nu are o baza reala."

RFE: L-am intrebat pe directorul general de la Ringier Romania, daca nu era mai simplu ca in locul telefoanelor sa reactioneze la scrisoarea deschisa a ziaristilor de la "Evenimentul zilei".

Raspunsul lui Thomas Landolt a fost ca e plecat din Romania luni dimineata, ca a aflat despre intentia de publicare a scrisorii abia dupa-amiaza si ca ar fi fost greu sa reactioneze in scris.

Sursa: Radio Free Europe Praga

Andreea Pora, jurnalist la Evenimentul Zilei, a declarat pentru Europa FM: "Presiunile sunt de tip redactional. Se sugereaza sa o lasam mai usor cu investigatiile la adresa puterii, sa o lasam mai usor cu articolele la adresa lui Adrian Nastase. S-a schimbat structura organizatorica, fara sa fim consultati".

Mai jos este reprodus integral comunicatul redactiei Evenimentul Zilei, urmat de numlele semnatarilor:

Comunicat

De la achizitionarea cotidianului "Evenimentul Zilei", trustul de presa Ringier a declarat in mai multe randuri ca garanteaza independenta editoriala pe care o considera unul dintre punctele forte ale publicatiei. Dar diferenta dintre declaratii si realitate este din ce in ce mai evidenta.

Constatam ca, sub umbrela unor schimbari de natura organizatorica, s-au inmultit imixtiunile in politica editoriala, de natura sa puna in pericol independenta "Evenimentului Zilei". Reprezentantii Ringier au ales sa-si impuna unele puncte de vedere, fara sa consulte echipa care realizeaza efectiv ziarul.

Folosind argumentul necesitatii cresterii tirajului, noul investitor incearca sa atenueze tonul critic al ziarului.

O recenta tentativa de dialog nu a adus nici o imbunatatire a situatiei tensionate, generate de reprezentantii patronatului. In aceste conditii, continutul publicatiei ar putea avea de suferit, iar cititorii si opinia publica ar putea constata, in scurt timp, ca "Evenimentul Zilei" nu mai este ziarul pe care-l stiau.

Linia editoriala adoptata pana acum de "Evenimentul Zilei" reprezinta optiunile celor care realizeaza ziarul. Schimbarea acestei linii ar echivala cu abdicarea noastra de la principiile si etica profesionala in favoarea altor interese.

1.Sabina Fati

2.Andreea Pora

3.Radu Busneag

4.Mariana Bechir

5.Ondine Ghergut

6.Ovidiu Simonca

7.Costi Rogozanu

8.Razvan Chiruta

9.Vlad Macovei

10.Christian Levant

11.Georgeta Ghidovat

12.Alina Grigore

13.Nicoleta Savin

14.Petrica Rachita

15.Bogdan Ciubuc

16.Nicolae Leahu

17.Florian Bichir

18.Catalina Chelu

19.Magda Spiridon

20.Felicia Traistaru

21.Ana-Maria Vieru

22.Lidia Moise

23.Andrei Velea

24.Serban Stoica

25.Constantin Vlad

26.Carol Sebastian

27.Dan Tapalaga

28.Oana Dobre

29.Cristian Sutu

30.Simona Gheorghe

32.Ionel Stoica

32.Bianca Oanea

33.Raluca Ion

34.Steluta Voica

35.Cosmin Tupa

36.Emilia Sercan

37.Daniel Neamu

38.Gabriel Bejan

39.Diana Evantia Barca

40.Marius Nemes

41.Andreea Tanase

42.Valcaneantu Razvan

43.Luminita Valcea

44.Matei Udrea

45.Gelu Trandafir

46.Alin Paicu

47.Daniel Contescu

48.Octavian Cojocaru