Realizatorul american Michael Moore nu va inscrie controversatul documentar ''Fahrenheit 9/11'', un pamflet incendiar la adresa presedintelui George W. Bush, in cursa pentru premiul Oscar, pentru ca spera ca vizionarea sa pe DVD si la televiziune in urmatoarele luni ii va influenta pe alegatori sa voteze in favoarea candidatului democrat John Kerry.

Potrivit regulamentului Academiei Americane de Film, un film care a fost difuzat la televiziune devine neeligibil pentru competitia la categoria documentare, dar poate concura la alte categorii, inclusiv la aceea pentru cel mai bun film de lung-metraj.

''Daca exista chiar si cea mai mica sansa ca acest film sa fie vazut de mai multe milioane de americani inaintea datei alegerilor, atunci este mai important pentru mine decat sa castig un alt Oscar'', a afirmat Moore intr-o scrisoare publicata pe site-ul sau Web.

Potrivit unui sondaj de opinie mentionat de Moore, 4 la suta dintre cei care intentioneaza sa voteze pentru Kerry au luat aceasta decizie dupa vizionarea lui '' Fahrenheit 9/11''.

Versiunea pe DVD a documentarului va fi lansata pe piata la 5 octombrie. Desi contractul cu firma distribuitoare interzice difuzarea sa la televiziune, Moore a anuntat ca negociaza cu aceasta posibilitatea prezentarii sale pe micul ecran cel putin o data, poate in chiar in ajunul scrutinului.

''Fahrenheit 9/11'' a obtinut marele premiu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes in luna mai si parea principalul favorit la Oscar. Michael Moore a castigat deja un Oscar in anul 2002, pentru documentarul ''Bowling For Columbine''.