O Sala a Palatului plina pana la refuz a aplaudat frenetic, minute in sir, marti seara, prestatia de exceptie a Alinei Cojocaru si a partenerilor sai in reprezentatia ''Lacul lebedelor'' de P.I. Ceaikovski, o productie a Operei Nationale din Bucuresti.

In Odette-Odile, solista principala a prestigioasei Companii Regale de Balet de la Covent Garden, a dovedit ca nu este doar o balerina tehnica, dupa cum o caracteriza o parte a criticii de specialitate, ci un artist total, care, sfidand gravitatia, a incantat publicul bucurestean avid de performanta.

Johan Kobborg in Siegfried, Tiberiu Almosnino in Rothbart si Vlad Toader in Bufonul au secondat-o cu stralucire pe Alina Cojocaru, acesta din urma fiind in repetate randuri rasplatit cu aplauze, pe masura talentului sau.

Corpul de balet si orchestra Operei Nationale sub bagheta maestrului Cornel Trailescu, cu o evolutie peste asteptari, au intregit cu brio o seara care va ramane ca un moment de referinta al primei editii a Festivalului Artelor. Regia si coregrafia spectacolului apartin regretatului Oleg Danovski dupa M. Petipa - L. Ivanov, iar scenografia Adrianei Urmuzescu.

Alina Cojocaru

Alina Cojocaru

Nascuta la Bucuresti - Romania, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionan-du-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii bursei Premiului Lausanne.

Dupa anul in care a dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in Don Quijote, Frumoasa din padurea adormita , Spargatorul de nuci, Coppelia ), a revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim - balerina .

Dupa succesul repurtat in Giselle , a devenit solist principal (2001)al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette - Odile din Lacul lebe delor, Romeo si Julieta (coregrafia McMillan), Don Quijote (in viziunea lui Nureev), Evgheni Oneghin (semnat de Cranko), Bayadera (realizata de Makarova)etc.

In repertoriul sau s-au mai ada ugat, in ultima vreme, noi titluri precum Mayerling, Gong, Sylfida, Manon (in coregrafia lui McMillan).

In 2002 a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca, interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale din Bucuresti, rolul titular din Giselle , revenind apoi, in anul urmator, pentru a dansa, ala turi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de balet din Festivalul International "George Enescu".